Προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας εξετάζει ο Τραμπ

Προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας εξετάζει ο Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kινήσεις αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης φαίνεται πως θέλουν να κάνουν οι δύο αντίπαλοι στον σινοαμερικανικό πόλεμο. Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να καταλήξει σε «προσωρινή συμφωνία» με το Πεκίνο, ενώ το επιτελείο του έχει θίξει το ενδεχόμενο να αρθούν ή να μειωθούν ορισμένοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, ώστε να βελτιωθεί το μεταξύ τους κλίμα και να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εκεχειρία – τα σχετικά αναφέρουν οι Financial Times. «Βλέπω πως πολλοί αναλυτές μιλούν για μία τμηματική συμφωνία με τα πιο εύκολα θέματα στην αρχή», δήλωσε ο κ. Τραμπ. «Εύκολα και δύσκολα δεν υπάρχουν, αλλά ή συμφωνία ή μη συμφωνία. Πάντως, την προοπτική θα την εξετάσουμε». Παράλληλα και ως αντάλλαγμα, η Κίνα παρακινεί τις εταιρείες της να αγοράζουν ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όπως το χοιρινό και η σόγια, προσθέτοντας πως αυτά τα δύο είδη θα εξαιρεθούν από επιπρόσθετους δασμούς. Επίσης, ενδεχομένως το Πεκίνο να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για θέματα πατεντών και πνευματικών δικαιωμάτων.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις για αποκλιμάκωση, που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον, έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους. Συν τοις άλλοις, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τις προσεχείς εβδομάδες δεν θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος να συνεχίσει τις διμερείς του σχέσεις σε οξυμένο κλίμα με την Κίνα. Παρά ταύτα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι μελετούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν μέρος των δασμών ή ακόμα και το σύνολο όσων τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου εις βάρος επιπλέον κινεζικών προϊόντων αξίας 112 δισ. δολαρίων. Επίσης, μία ακόμα πρωτοβουλία τους θα ήταν να «παγώσουν» οι νέοι δασμοί, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αλλωστε, την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε μία σπάνια κίνηση καλής θελήσεως, αφού δήλωσε ότι η αύξηση στους υπάρχοντες δασμούς επί αγαθών 250 δισ. δολαρίων από 25% σε 30%, που σχεδιαζόταν από 1η Οκτωβρίου, θα αναβληθεί για 15 μέρες. Κι αυτό, επειδή η αρχική ημερομηνία συμπίπτει με την 70ή επέτειο από ιδρύσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οπως τονίζουν σε δημοσιεύματά τους ειδησεογραφικά πρακτορεία και Τύπος, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο επιδιώκουν να αμβλύνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, με δεδομένο κιόλας πως οι αντίστοιχες οικονομίες επιβραδύνονται. Τέλος, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αντιληπτό στους κύκλους των στενών συνεργατών του κ. Τραμπ πως η επιδείνωση του σινοαμερικανικού πολέμου είναι επιζήμια για τον ίδιο καθ’ οδόν προς τις εκλογές του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή