Παραίτηση και νέο κόμμα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου

Παραίτηση και νέο κόμμα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, υπέβαλε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, διευκρινίζοντας ότι προτίθεται να προχωρήσει στον σχηματισμό νέου κόμματος. Ο Νταβούτογλου υπέβαλε την παραίτησή του λίγες ημέρες αφότου το κόμμα του ξεκίνησε τις διαδικασίες αποπομπής του, μαζί με άλλους τρεις πρώην βουλευτές, με την κατηγορία της παραβίασης της κομματικής πειθαρχίας. Ο πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2009 και 2014, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός, έως το 2016, οπότε απομακρύνθηκε από τον Ερντογάν και αντικαταστάθηκε από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πρόσφατα επέκρινε τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου, ειδικά στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης. Ο Νταβούτογλου είναι το δεύτερο στέλεχος πρώτης γραμμής του ΑΚΡ που παραιτείται, μετά τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα.

Ο 60χρονος Νταβούτογλου ανακοίνωσε την απόφασή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα: «Είναι ιστορική ευθύνη και καθήκον μας προς το έθνος (…) να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα», δήλωσε.

Ο Νταβούτογλου είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα επέκρινε ποτέ δημοσίως τον Ερντογάν, έσπασε ωστόσο τη σιωπή του τον Ιούλιο, παραχωρώντας μια συνέντευξη-ποταμό, στην οποία κατηγόρησε το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα. «Παραιτούμαι από το κόμμα που υπηρέτησα με τιμή και στο οποίο αφιέρωσα πολλές προσπάθειες», πρόσθεσε. Η εκτελεστική επιτροπή του AKP είχε αποφασίσει ομόφωνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, να παραπέμψει τον Νταβούτογλου, με την εισήγηση να διαγραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή