Μπάσκετ: Η κορυφή χωράει μόνο έναν

Μπάσκετ: Η κορυφή χωράει μόνο έναν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς… λάτιν θα κριθεί ο τίτλος του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή μπάσκετ, αύριο το μεσημέρι (15.00), στο Πεκίνο, με την Αργεντινή και την Ισπανία να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο και ενώ νωρίτερα Γαλλία και Αυστραλία (11.00) θα παίξουν για την άνοδό τους στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου και το χάλκινο μετάλλιο.

Οι «γκαούτσος» νίκησαν εύκολα τη Γαλλία (80-66) και θα βρεθούν στον τελικό, δεκαεπτά χρόνια μετά τη διοργάνωση της Ιντιανάπολις (2002), ενώ οι «φούριας ρόχας», ύστερα από δύο παρατάσεις (71-71, 80-80), λύγισαν τη «σκληροτράχηλη» Αυστραλία (95-88) και θα παίξουν ξανά στον τελικό του Μουντομπάσκετ, δεκατρία χρόνια μετά τη Σαϊτάμα και την κατάκτηση της πρώτης θέσης, κόντρα στην Ελλάδα.

Τι και αν από την Εθνική Αργεντινής έχουν αποχωρήσει οι δύο εκ των τριών «σωματοφυλάκων» της, οι Τζινόμπιλι και Νοτσιόνι; Ο τρίτος, σε ηλικία 39 ετών, ο Λουίς Σκόλα, συνεχίζοντας να αφιερώνει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του στο πάθος του για την εθνική ομάδα, ήθελε και πέτυχε να χορέψει ένα ακόμη «ταγκό» τελικού. Σκόραρε 28 πόντους  (5/13 δίπ., 3/4 τρ., 9/10 β.) κατέβασε 13 ριμπάουντ (συν 2 ασίστ) και υπέπεσε μόνο σε ένα λάθος, χωρίς η σκέψη του να θολώσει από την κούραση. Οι Γάλλοι ήταν ανταγωνιστικοί μόνο στο πρώτο ημίχρονο (39-32), αλλά στο δεύτερο, η άμυνα της Αργεντινής δεν τους άφησε περιθώρια να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Καμπάσο σημείωσε 12 πόντους και 13 ο Ντεκ. Πρώτοι σκόρερ της Γαλλίας ήταν οι Φουρνιέ (16 π.), Τιλικινά (16 π.) και Ντε Κολό (11 π.).

Η στόφα της «μπαρουτοκαπνισμένης» ομάδας, που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις την τελευταία 15ετία, έκρινε το αποτέλεσμα του πρώτου ημιτελικού. Οι Ισπανοί στη μετά Πάου Γκαζόλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο εποχή προκρίθηκαν στον τελικό, ύστερα από δύο παρατάσεις και ενώ βρέθηκαν στο «καναβάτσο» στα 4΄΄ πριν από τη λήξη τη κανονικής διάρκειας του αγώνα. Ο ηγέτης της Αυστραλίας, Πάτι Μιλς, κέρδισε φάουλ, ευστόχησε στην πρώτη βολή και ισοφάρισε σε 71-71, αλλά αστόχησε στη δεύτερη και έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία των «καγκουρό» για τον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν καθοριστικός στη δεύτερη παράταση, ενώ ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρίκι Ρούμπιο οδήγησαν τους «φούριας ρόχας» στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου.

Οι Αυστραλοί έκαναν καταπληκτική εμφάνιση, είχαν θέληση και πλάνο, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, αλλά προδόθηκαν από τις δυνάμεις τους, αστοχώντας σε κρίσιμα λέι απ, ενώ η άμυνα στη διάρκεια της δεύτερης παράτασης μετατράπηκε σε διάδρομο «απογειώσεων» του Ρούμπιο.

Ο Μαρκ Γκασόλ συνεχίζει τη μακρά και ένδοξη παρακαταθήκη του αδελφού του, Πάου, στην Εθνική Ισπανίας. Ο σέντερ των Τορόντο Ράπτορς, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ, ήταν ο ηγέτης των Ιβήρων σκοράροντας 33 πόντους (8/10 δίπ., 3/9 τρ., 8/8 β., έξι ριμπ., τέσσερις ασ.). Ο Ρούμπιο είχε 19 πόντους και 17 ο Γιουλ, ενώ στην επιθετική παραγωγικότητα της Αυστραλίας μεγαλύτερο ποσοστό είχαν οι Μιλς (32 π.), Κέι (18 π.) και Μπόγκουτ (19.π.). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή