Εσοδα 80 εκατ. ο όμιλος Olympia από πώληση μετοχών της Play

Εσοδα 80 εκατ. ο όμιλος Olympia από πώληση μετοχών της Play

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ θα έχει ο όμιλος Olympia, από την τελευταία διάθεση μετοχών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της τελευταίας, Olympia Group και Novator, προχώρησαν στις αρχές του μήνα στη διάθεση περίπου του 9% των μετοχών Play.

Η διάθεση περιέλαβε 23 εκατ. μετοχές της  Play που διατέθηκαν προς 30,5 ζλότι (περίπου 7 ευρώ) η κάθε μία. Η κυριότητα των μετοχών ανήκε περίπου 50-50 στους δύο βασικούς μετόχους. Συγκεκριμένα, η πλευρά του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, διέθεσε 11,3 εκατ. μετοχές, ενώ το ισλανδικό fund Novator 11,7 εκατ. μετοχές.

Μετά τη διάθεση, η συμμετοχή των Olympia Group και Novator στην εταιρεία μειώθηκε από 59,1% σε 50,01%. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του Οlympia Group, μέσω της θυγατρικής της Tollerton Investments περιορίστηκε σε 24,7% από 29,1% που ήταν αρχικά. Για την επενδυτική εταιρεία Novator, η συμμετοχή της μέσω της θυγατρικής της Kenbourne Invest περιορίστηκε σε 25,4% από 30,0% που ήταν πριν.

Η Play είναι η Νο 1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Τα έσοδα της το 2018 ανήλθαν σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 500 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 170 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, από 4η που ήταν στο τέλος της περασμένης δεκαετίας, πλέον βρίσκεται στην Νο 1 θέση της πολωνικής αγοράς, με πάνω από 15 εκατ. πελάτες.

H θετική αυτή πορεία, αναπόφευκτα, έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στον όμιλο Olympia. Μόνο η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας το 2017, εκτιμάται ότι απέφερε στην όμιλο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο όμιλος Olympia για το 2017 παρουσίασε πιθανώς την υψηλότερη καθαρή κερδοφορία στο σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Αυτό, όμως, δεν ίσχυσε και το 2018. Ο όμιλος Οlympia παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. Ο όμιλος είχε για την περασμένη χρονιά μεγάλη κάμψη εσόδων και κερδών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με εκείνα του 2017. Πρώτον, επειδή  πέρυσι δεν είχε τα υπερκέρδη από την εισαγωγή των μετοχών της Play, στο πολωνικό χρηματιστήριο.

Δεύτερον, επειδή ο όμιλος Οlympia, μετά τη εισαγωγή της Play στο χρηματιστήριο, ξεκίνησε να την ενοποιεί με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και όχι ολικά, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Ετσι, η συμβολή της Play στα έσοδα του ομίλου Olympia ανήλθε στο 30% και όχι στο 100% που ήταν το 2017.

Τα έσοδα του 2018 περιορίστηκαν σε 483 εκατ. ευρώ, έναντι 1,39 δισ. ευρώ το 2017. Τα καθαρά αποτελέσματα, ωστόσο, ανήλθαν σε ζημίες ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι  κερδών 1,09 δισ. ευρώ.

Η κερδοφορία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, επηρεάστηκε και από τη πρόβλεψη, ύψους 22,2 εκατ. ευρώ για την απομείωση της αξίας συμμετοχής της στην εταιρεία AASA που έχει δραστηριότητες στη Β. Ευρώπη. Η εταιρεία ιδρύθηκε από Φινλανδούς και συνιστά νεοφυή επιχείρηση στον χώρο της τεχνολογίας και της τραπεζικής (Fintech).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή