CBS: Διακινητές ισχυρίζονται ότι μεταφέρουν μέλη του ISIS μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη

CBS: Διακινητές ισχυρίζονται ότι μεταφέρουν μέλη του ISIS μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διακίνηση μελών του ISIS μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το CBS News. Για τις ανάγκες μάλιστα του ρεπορτάζ η δημοσιογράφος που το υπογράφει αναφέρει ότι μαγνητοσκόπησε με κρυφή κάμερα τη συνάντησή της με τον επικεφαλής οργάνωσης διακινητών ονόματι Αλράγιες. Η συγκεκριμένη οργάνωση, όπως εξηγεί, μεταφέρει ανθρώπους από την Αθήνα στη δυτική Ευρώπη για περίπου 8.000 δολάρια κατ΄άτομο. 

«Από την Αθήνα πας στην Ιταλία κι εκεί έχω ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν με τα πάντα, είναι πολύ εύκολο», δηλώνει. 

Συνήθως, οι πελάτες του είναι μετανάστες και πρόσφυγες, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στη δυτική Ευρώπη και ο Αλράγιες μαζί με άλλους διακινητές μπορούν να τους μεταφέρουν εκεί. 

Οταν η δημοσιογράφος παριστάνει ότι είναι σύζυγος μέλους του ISIS που θέλει να περάσει με ασφάλεια στη Γερμανία, ο διακινητής της απαντά: «Κανένα πρόβλημα, ουσιαστικά έχω μεταφέρει κι άλλα μέλη του ISIS στο παρελθόν».

Επιδεικνύει μάλιστα υπερηφάνεια για το γεγονός ότι έχει μεταφέρει παράνομα τρεις αδερφούς του διαβόητου τρομοκράτη της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, έναν ισχυρισμό ωστόσο που το CBS News δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει. 

Οι διακινητές χρησιμοποιούν, συμπληρώνει η δημοσιογράφος, κλεμμένα έγγραφα. Η ρεπόρτερ παριστάνοντας αυτή τη φορά μέλος δικτύου διακινητών, ανακάλυψε εγκληματίες που είχαν στην κατοχή τους εκατοντάδες από αυτά και τα πουλούσαν. Προσπαθούν μάλιστα να βρουν για τους «πελάτες» τους φωτογραφίες ταυτότητας ατόμων που τους μοιάζουν, όπως σημειώνει. 

Στη συνέχεια οι διακινητές χρησιμοποιούν τα κλεμμένα έγγραφα για να οδηγήσουν τους μετανάστες αεροπορικώς από την Αθήνα στην Ισπανία ή την Ιταλία, όπου όπως ισχυρίζονται τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο χαλαρά. 

H δημοσιογράφος κλείνει το ρεπορτάζ αναφέροντας ότι η ελληνική αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο διακινητές κάνοντας και πολλές συλλήψεις. Ωστόσο, αρκετά μέλη του ISIS που έκαναν επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο έφτασαν μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν φόβοι ότι εγκληματίες όπως ο Αλράγιες έχουν ήδη βοηθήσει μέλη του ISIS να πέρασουν στην Ευρώπη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή