Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/09/19)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο Eurogroup του Χρ. Σταϊκούρα

Η πρώτη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup του Ελσίνκι της Φινλανδίας τού έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στους ομολόγους του, ως είθισται, αλλά και να πραγματοποιήσει μια σειρά διμερών επαφών με αξιωματούχους της Ε.Ε. Ετσι, από την Πέμπτη κιόλας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Σήμερα, εξάλλου, θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε και συνάντηση με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, αλλά ακυρώθηκε τελικά λόγω φόρτου προγράμματος, όπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει τελικά η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από δικαιούχους του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2019. Η υποβολή των αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ θα αρχίσει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η προθεσμία λήγει στις 2 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι σε μια σειρά από ειδικότητες που χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, όπως οικοδόμοι, λατόμοι, καπνεργάτες, μουσικοί, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Χαρακτηρίζονται βέβαια και από υψηλά ποσοστά «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας…

Ακίνητο στο Σύνταγμα αγόρασε η Briq Properties

Συνεχίζεται η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Infoquest, καθώς η εισηγμένη «έβαλε πόδι» και στην πλατεία Συντάγματος, όπως έχουν πράξει τα τελευταία χρόνια και άλλες εταιρείες του κλάδου. Ειδικότερα, η Briq απέκτησε οριζόντια ιδιοκτησία γραφείων τετάρτου ορόφου, επιφάνειας 419 τ.μ., στην οδό Μητροπόλεως 3. Το τίμημα της εν λόγω συναλλαγής ανήλθε σε 1,46 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δρομολογεί και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων αγορών ακινήτων.

Διετής επιχειρησιακή σύμβαση σε «Σκλαβενίτη»

Την ανανέωση και μάλιστα για δύο χρόνια της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας συμφώνησαν το σωματείο εργαζομένων και η διοίκηση της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» (ΕΥΣ). Μάλιστα, βάσει της νέας σύμβασης, από την 1η Νοεμβρίου 2019 θα τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας για όλους τους εργαζομένους της ΕΥΣ που φτάνουν σήμερα περίπου τους 24.000 με το συνολικό κόστος να καλύπτεται αποκλειστικά από την επιχείρηση. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα απουσίας εργαζομένων από την εργασία τους, λαμβάνοντας όμως αποδοχές στην περίπτωση που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Συνδικαλιστές εναντίον επιμόρφωσης εφοριακών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κίνητρα των συνδικαλιστών, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την υλοποίηση σεμιναρίου ενημέρωσης για διεθνείς βέλτιστες πρακτικές φορολογικών ελέγχων –αποκλείοντας τους χώρους των σεμιναρίων– στελεχών της ΑΑΔΕ από διεθνώς καταξιωμένες εταιρείες συμβούλων, που έχουν μάλιστα αναλάβει το έργο έπειτα από διαγωνισμό της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ουσιαστικά, οι εταιρείες κλήθηκαν να ενημερώσουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες για τη συλλογή των φόρων, την εισπραξιμότητα και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές εσκεμμένα παρουσιάζουν τις εν λόγω εταιρείες ως εισπρακτικές, κάτι το οποίο δεν είναι αληθές. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εμποδίζουν την ενημέρωση και επιμόρφωση των εφοριακών; Γιατί θεωρούν ότι τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν πρέπει να ενημερώνονται για τις βέλτιστες και με καλύτερη τεχνογνωσία πρακτικές άλλων χωρών; Μήπως εξυπηρετούν άλλου είδους ατζέντες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή