Παρατάσεις στο κτηματολόγιο

Παρατάσεις στο κτηματολόγιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παρατάσεων στις προθεσμίες για το κτηματολόγιο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οποίες είναι διαφορετικές ανάλογα με την περιοχή και τον αριθμό των παρατάσεων που αυτή έχει ήδη λάβει και θα είναι οι τελευταίες για όσες περιφερειακές ενότητες ξεκίνησαν πρώτες. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνονται:

• Εως τις 30 Σεπτεμβρίου (από 16 Σεπτεμβρίου) το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας και Λάρισας.

• Εως τις 30 Σεπτεμβρίου (από 17 Σεπτεμβρίου) για τους προκαποδιστριακούς Δήμους Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και τις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίας της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας.

• Εως τις 14 Οκτωβρίου (από 1η Οκτωβρίου) το υπόλοιπο της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής.

• Εως τις 31 Οκτωβρίου (από 13 Σεπτεμβρίου) για τους προκαποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλης Μεριάς, Ανω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας.

• Εως τις 31 Οκτωβρίου (από 16 Σεπτεμβρίου) το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Αρκαδίας, καθώς και τον (προκαποδιστριακό) Δήμο Μεγαρέων και την κοινότητα Οινόης στη Δυτική Αττική.

• Εως τις 31 Οκτωβρίου (από 1η Οκτωβρίου) το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Δράμας, Ξάνθης, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ηλείας, Ηρακλείου (ο μισός νομός).

• Εως τις 31 Οκτωβρίου (από 8 Οκτωβρίου) το υπόλοιπο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.

• Εως τις 29 Νοεμβρίου (από 13 Σεπτεμβρίου) για το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

• Εως τις 29 Νοεμβρίου (από 16 Σεπτεμβρίου) το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδας.

• Εως τις 29 Νοεμβρίου (από 28 Σεπτεμβρίου) το υπόλοιπο της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.

• Εως τις 29 Νοεμβρίου (από 1η Οκτωβρίου) το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς, Φλώρινας, Εύβοιας, Αχαΐας, Λακωνίας, Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

• Εως τις 29 Νοεμβρίου (από 9 Οκτωβρίου) για τους προκαποδιστριακούς Δήμους Αιγίου και Ερινέου και τις κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμίτικων, Δημητρόπουλου, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος και Τεμένης της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας.

Στις περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές που ξεκίνησαν τελευταίες και δεν έχουν εξαντλήσει ακόμα τα περιθώρια παρατάσεων του νόμου (3+3 μήνες). Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (που ξεκίνησε τον Ιούνιο), Δυτικής Αττικής και νήσων (που ξεκίνησε τον Μάιο), Λήμνου και Λέσβου (που ξεκίνησε τον Ιούλιο). Επίσης δεν δόθηκε νέα παράταση στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από το υπόλοιπο των περιφερειακών ενοτήτων Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, που ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εξαγγείλει ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παρατάσεων, ενεργοποιώντας παράλληλα τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παρουσιαστούν τροποποιήσεις της νομοθεσίας για το κτηματολόγιο, με σκοπό να «πιεστούν» με έμμεσο τρόπο οι πολίτες που αμέλησαν ή αδιαφόρησαν για τη δήλωση των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», οι ρυθμοί δήλωσης ιδιοκτησίας έπεσαν μέσα στο καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της εδραιωμένης πλέον πεποίθησης των διαδοχικών παρατάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή