Ακόμη πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τον Τζόνσον

Ακόμη πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τον Τζόνσον

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έκλεισε για παρατεταμένο διάστημα πέντε εβδομάδων, εν μέσω αποδοκιμασιών της αντιπολίτευσης και με τον πρόεδρο του σώματος, Τζον Μπέρκοου, να ανακοινώνει την παραίτησή του στο τέλος Οκτωβρίου. Η αναμέτρηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τους βουλευτές, όμως, μαίνεται.

Ο Μπέρκοου, απόλυτος αστέρας των πρόσφατων θυελλωδών συνεδριάσεων της Bουλής, αποχαιρέτησε τα μέλη της, στον απόηχο διακομματικών εγκωμίων για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του Brexit. «Το μακρύτερης διάρκειας one man show» αποκάλεσε τη θητεία του ο «Γκάρντιαν», ενώ είναι σαφές ότι ο ενδεχόμενος διάδοχός του (επικρατέστεροι θεωρούνται οι Εργατικοί Λίντσεϊ Χόιλ και Χάριετ Χάρμαν) θα δυσκολευθεί να αγγίξει τη δημοφιλία και το κύρος του. Για μερίδα των Τόρις, πάντως, τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit, ο Μπέρκοου υπήρξε «κόκκινο πανί»: ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ήττες των δύο τελευταίων πρωθυπουργών, με αποτέλεσμα πολλοί να ζητούν να σπάσει η παράδοση και να υπάρξει Συντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος του σώματος.

Την περασμένη εβδομάδα επέδειξε ιδιαίτερη ευελιξία στην ανάγνωση των κοινοβουλευτικών κανόνων δίνοντας στο σώμα την ευκαιρία να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους βουλευτές να θεσπίσουν νόμο που μπλοκάρει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Εγγονός Εβραίων μεταναστών από τη Ρουμανία, ο Μπέρκοου πήγε σχολείο στο βόρειο Λονδίνο και υπήρξε καλός παίκτης του τένις. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ και ως νεαρός ακτιβιστής των Τόρις υπήρξε μέλος της υπερσυντηρητικής λέσχης Monday Club, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει νεανική τρέλα. H μετακίνησή του σε πιο κεντρώες θέσεις πυροδότησε φήμες ότι θα αποσκιρτήσει στο στρατόπεδο των Εργατικών.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν είπε ψέματα στη βασίλισσα, για να δικαιολογήσει την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, διάστημα ασυνήθιστα μεγάλο. Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το έκανε για να περιορίσει τα περιθώρια του σώματος να τορπιλίσει τα σχέδιά του, είπε κατηγορηματικά: «Απολύτως όχι». Αυτήν την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον η απόφαση του Τζόνσον είναι σύννομη ή παράνομη, καθώς δύο δικαστήρια έως σήμερα, το αγγλικό και το σκωτσέζικο, έχουν εκδώσει αντιφατικές ετυμηγορίες.

Πάντως, ο Μπότζο, όπως είναι το παρατσούκλι του στην πατρίδα του, δεν έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι περισσότερο διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσει ευμενέστερη συμφωνία παρά επιδίδεται σε δολοπλοκίες για να οδηγήσει τη χώρα του στα βράχια. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρεται να συγκεντρώνει μικρότερη πλειοψηφία από αυτήν της Τερέζα Μέι στις προηγούμενες εκλογές (αν η Βρετανία προσέφευγε σήμερα στις κάλπες), ενώ σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. μοιάζει πλέον να είναι περισσότεροι από εκείνους του Brexit (37% έναντι 34%).

Εξαρχής ήταν σαφές ότι στόχος του πρωθυπουργού και ειδικά του σατανικού συμβούλου του, Ντομινίκ Κάμινγκς, ήταν να εξωθήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, να γεμίσει τα έδρανα της Βουλής με οπαδούς του Brexit που δεν φοβούνται ακόμη και μια ασύντακτη έξοδο από την Ε.Ε. και να οδηγήσει ουσιαστικά το κόμμα του σε μια λάιτ εκδοχή του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι 21 αντάρτες

Οι υπολογισμοί του όμως τορπιλίστηκαν τόσο από τους 21 αντάρτες των Τόρις όσο και από την απροθυμία των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίξουν τις φιλοδοξίες του, παρόλο που μέχρι πρότινος επέμεναν στη διεκδίκηση εκλογών. Η νομοθεσία που αναγκάζει την κυβέρνηση να αποφύγει πρώτα ενδεχόμενο άτακτο Brexit και να ζητήσει παράταση από την Ε.Ε. σε περίπτωση εκπνοής της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου, προτού προκηρύξει εκλογές, υπεγράφη ήδη από τη βασίλισσα και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί παρά τις φημολογούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού δεν αποδίδει καρπούς. Την περασμένη Τετάρτη ο Μπότζο έτεινε κλάδο ελαίας στους 21, τους οποίους αρχικά είχε αποπέμψει λόγω της ανταρσίας τους. Στην ομάδα συγκαταλέγονται πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις, όπως οι πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ και Κεν Κλαρκ, καθώς και ο εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ, σερ Νίκολας Σόαμς. Τα εσωκομματικά συντροφικά μαχαιρώματα ήρθαν ακόμη και μέσα από την οικογένεια του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του αδελφού του, Τζο Τζόνσον. Eπικαλούμενος την εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη στην οικογένειά του και στο εθνικό συμφέρον, ο Τζόνσον ο νεότερος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός και μεγαλύτερος αδελφός του είχε νωρίτερα δεσμευθεί ότι προτιμάει να τον βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να συναινέσει στο νομοσχέδιο για αποφυγή του Brexit χωρίς συμφωνία και νέα παράταση από την Ε.Ε. 

 Ο «Ρασπούτιν» του Μπόρις

Τον επιτελικό ρόλο του Βρετανού «Ρασπούτιν», Ντομινίκ Κάμινγκς, υπογραμμίζουν σε άρθρα τους όλοι οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας, επισημαίνοντας πως πλέον η τύχη του Μπόρις Τζόνσον, ο ενδεχόμενος θρίαμβός του ή η καταστροφή του, δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Ενας τσαρλατάνος άγεται και φέρεται από έναν ψυχοπαθή είναι η περιγραφή ανώτατου πολιτικού στελέχους των Τόρις για το δίδυμο, σύμφωνα με την Τζένι Ράσελ στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ζήτησε την άμεση αποπομπή του συμβούλου του Τζόνσον, «προτού δηλητηριάσει ανεπιστρεπτί ολόκληρη την κυβέρνηση». Με έκδηλη αποστροφή, οι Συντηρητικοί βουλευτές παρακολουθούν «το σχέδιο του Κάμινγκς να μετατρέπει το κόμμα τους σε ένα σκληροπυρηνικό όχημα των πλέον ακροδεξιών οπαδών του Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρώοι και υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτοι μόνον όταν το βουλώνουν και κάνουν ό,τι τους λένε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή