Νέα πολιτική με στεγαστικά σταθερού επιτοκίου εγκαινιάζει η Eurobank

Νέα πολιτική με στεγαστικά σταθερού επιτοκίου εγκαινιάζει η Eurobank

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάχωμα στο αίσθημα αβεβαιότητας που άφησε πίσω της η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα συνιστά η προσπάθεια της Eurobank να επανεκκινήσει την αγορά της στεγαστικής πίστης, λανσάροντας προϊόντα σταθερού επιτοκίου που διασφαλίζουν σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

H νέα πολιτική της τράπεζας στον τομέα της στεγαστικής πίστης, όπως την παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίωνας Καραβίας σε συνέντευξη Τύπου την εβδομάδα που μας πέρασε, αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει προς όφελος των ιδιωτών την ευνοϊκή συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας σε μακροχρόνιο ορίζοντα, π.χ. 20 ετών ενός στεγαστικού δανείου, είναι πιο πιθανή η ανοδική πορεία των επιτοκίων, και άρα η δυνατότητα να «κλειδώσει» κάποιος το σημερινό χαμηλό επιτόκιο δίνει στον δανειολήπτη συγκριτικό οικονομικό όφελος στην προοπτική πιθανής ανόδου των επιτοκίων.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η αβεβαιότητα και επιπλέον το κόστος της επένδυσης γίνεται μετρήσιμο και συγκρίσιμο. Οπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής, «γνωρίζοντας το ύψος της δόσης, μπορεί κάποιος πιο εύκολα να υπολογίσει εάν είναι πιο συμφέρον να πληρώνει ενοίκιο ή να αγοράσει ακίνητο έχοντας σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Με δεδομένο επίσης ότι το φαινόμενο της ραγδαίας επέκτασης της Airbnb έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιλογή της αγοράς κατοικίας μέσω δανείου με σταθερή δόση ίση ή και χαμηλότερη από το ενοίκιο μπορεί να αποδειχθεί και πάλι συμφέρουσα».

Το μέσο σταθερό επιτόκιο που προωθεί η τράπεζα είναι συνάρτηση του προφίλ κάθε πελάτη, αλλά διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από 4%, εξασφαλίζοντας σταθερή αλλά και χαμηλή δόση της τάξης κάτω των 500 ευρώ τον μήνα για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια. Τα χαρακτηριστικά των νέων σταθερών προγραμμάτων συνοψίζονται στα εξής:

• Σταθερό επιτόκιο για 3, 5, 10, 15, 20, 25 και 30 έτη.

• Μηδενικό κόστος πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής.

• Διάρκεια δανείου έως 30 έτη.

• Χρηματοδότηση έως το 80% της αξίας του ακινήτου.

• Χρηματοδότηση έως το 100% του κόστους επισκευής ή κατασκευής ακινήτου.

• Ευελιξίες αποπληρωμής, όπως δυνατότητα για παράλειψη 1 δόσης κάθε χρόνο, μείωση δόσης για έως 6 μήνες ή αύξηση δόσης για έως 6 μήνες.

• Πληρωμή μόνον τόκων για τους πρώτους 6 μήνες, για νέα ζευγάρια έως 40 ετών.

Η αγορά κατοικίας μέσω στεγαστικού δανείου διαμορφώθηκε το 2018 μόλις στα 400 εκατ. ευρώ και βασικός ανασχετικός παράγοντας παραμένει η αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας. Εντούτοις, οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, καθώς ο ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στο 30%, τη στιγμή μάλιστα που μόλις το 15% των αγοραπωλησιών ακινήτων πραγματοποιείται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Η ανάκαμψη των τιμών στις κατοικίες, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδα ωστόσο που απέχουν ακόμη από τα προ κρίσης, τεκμηριώνει, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, την αξιοποίηση της ευκαιρίας για την αγορά κατοικίας, τη στιγμή που η μεγέθυνση της οικονομίας και η πτώση της ανεργίας δημιουργούν τις συνθήκες για την περαιτέρω άνοδο των τιμών στα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή