Με ανταλλαγή ομολόγων η νέα έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές

Με ανταλλαγή ομολόγων η νέα έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 μέσω του «ανοίγματος» της πρόσφατης έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Μαρτίου, εξετάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το όλο εγχείρημα θα «τρέξει» η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Αν και το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 έχει ήδη καλυφθεί με τις τρεις προηγούμενες εκδόσεις –του 5ετούς, του 10ετούς και του 7ετούς πιο πρόσφατα– από όπου και αντλήθηκαν συνολικά 7,5 δισ. ευρώ,  ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να συνεχίσει τις κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας και του βάθους της ελληνικής αγοράς ομολόγων, να βελτιώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και να αντικαταστήσει ή να επαναγοράσει τις ομολογιακές εκδόσεις που είχαν μείνει εκτός της αναδιάρθρωσης του PSI και οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα. Σκοπός του οργανισμού δεν είναι να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εκδόσεις τίτλων παρά το εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα –το οποίο έχει φέρει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών σε ιστορικά χαμηλά– στέλνοντας έτσι ένα λανθασμένο σήμα «απληστίας» στις αγορές, αλλά να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κανονικότητας και «κανονικού» εκδότη για την Ελλάδα. Ο ΟΔΔΗΧ επίσης στοχεύει στον περιορισμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και την αντικατάστασή τους με μέσης διάρκειας ομολογιακές εκδόσεις, κυρίως τριετίας, καθώς και τη χρήση του cash buffer (για την αποπληρωμή π.χ. των ακριβών δανείων του ΔΝΤ), του οποίου η διακράτηση έχει γίνει ακριβή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας βρέθηκε στις ΗΠΑ για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους, καθώς και οι προοπτικές του ελληνικού δημοσίου χρέους, μετά και τη ραγδαία αποκλιμάκωση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει την Πέμπτη ακόμα και το 1,487% ενδοσυνεδριακά.

Κύριος στόχος ωστόσο αυτού του ταξιδιού του κ. Τσάκωνα στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, δεν ήταν μόνο αυτός. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ είχε συγκεκριμένη πρόταση προς τα funds και αφορά μία σκέψη που υπάρχει στον οργανισμό εδώ και αρκετό καιρό (συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2017), η οποία είχε τεθεί στο τραπέζι και πέρυσι, ωστόσο το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης ανάγκασε την ελληνική πλευρά να την ξαναβάλει στο συρτάρι. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η προσέγγιση εκείνων των επενδυτών που έμειναν «έξω» από το swap των ομολόγων του PSI τον Νοέμβριο του 2017. Πολλοί Αμερικανοί επενδυτές-κάτοχοι των ομολόγων αυτών του strip, με συνολικά κεφάλαια 4,041 δισ. ευρώ, δεν συμμετείχαν τελικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, είτε για φορολογικούς είτε για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με το δίκαιο υπό το οποίο τελούσαν οι τίτλοι, και θα μπορούσαν να προσεγγιστούν και πάλι στο πλαίσιο μιας νέας ανταλλαγής.

Σκοπός είναι η ανταλλαγή αυτών των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI μέσω του ανοίγματος της πρόσφατης έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ δεν αποκλείεται και η επαναγορά τους με μετρητά. Εάν για παράδειγμα αμερικανικά funds συμφωνήσουν να ανταλλάξουν τίτλους του PSI ύψους 2 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 4 δισ. ευρώ) μέσω του «ανοίγματος» της έκδοσης του 10ετούς, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα εξετάσει την επαναγορά μέρους ή τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ των τίτλων με μετρητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχει αναλάβει να «τρέξει» η Goldman Sachs.

Οπως σχολιάζει ο επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της Societe Generale, Κιαράν Ο’ Χάγκαν, o ΟΔΔΗΧ φαίνεται να είναι πρόθυμος να μετατρέψει το παλιό χρέος του PSI σε ελληνικά 10ετή ομόλογα. Οι εκδόσεις που έχουν απομείνει από το PSI του 2012 είναι τίτλοι εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας, σε αντίθεση με ό,τι θέλει να επιτύχει ο ΟΔΔΗΧ. Ετσι, είναι λογικό να προχωρήσει αυτή η ανταλλαγή στο επόμενο διάστημα.

Tα μηνύματα από τα αμερικανικά funds μετά και τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται πως είναι θετικά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφορές σε ό,τι αφορά την τιμή της ανταλλαγής των τίτλων, γεγονός που κάνει τον ΟΔΔΗΧ να εξετάζει και άλλες επιλογές προκειμένου να διατηρήσει τη συχνή παρουσία της Ελλάδας στις αγορές.

Αλλωστε, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα είναι καλυμμένες και έτσι ο οργανισμός έχει την ευχέρεια να προχωράει σε στοχευμένες κινήσεις.

Πάντως, ισχυρός σύμμαχος στο «ναι» των θεσμικών των ΗΠΑ σε μία ανταλλαγή, είναι το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την άρση των capital controls και τις γρήγορες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως υπάρχει και άλλο περιθώριο βελτίωσης στους ελληνικούς τίτλους. Αν και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και περίπου 59% χαμηλότερα από την έκδοσή του τον Μάρτιο (με απόδοση τότε 3,9%), παραμένει εξαιρετικά ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, σε ένα περιβάλλον πληθώρας τίτλων με αρνητικά επιτόκια.

Επιπλέον, τα funds τα οποία θα συμφωνήσουν με την ανταλλαγή, θα έχουν και το κέρδος της κατοχής πλέον ενός ομολόγου (10ετές) το οποίο έχει ρευστότητα και ελκυστική απόδοση, έναντι των τίτλων του PSI οι οποίοι λήγουν από το 2023 έως και το… 2042 και δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν μέχρι τη λήξη τους. Το γεγονός ότι οι τίτλοι που έχουν μεγάλες διάρκειες –π.χ. από το 2028 και μετά– ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, κάνει αρκετά ελκυστική την ανταλλαγή εάν και εφόσον βρεθεί μία «χρυσή τομή» στην τιμή, η οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή