Αγκυρα: Παραδόθηκε και η δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400

Αγκυρα: Παραδόθηκε και η δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του συστήματος των S-400 με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO και ότι συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.

Η πρώτη συστοιχία πυραύλων παραδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς. Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk ξεκαθάρισε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του την Παρασκευή είπε στο Reuters ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον πρόεδρο Τραμπ αυτόν τον μήνα τονίζοντας ότι ο προσωπικός δεσμός του με τον αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τους S-400.

Παρότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει συμπάθεια προς την Τουρκία, δεν έχει όμως αποκλείσει πλήρως τις κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή