Η Λεπέν του πράσινου και του κίτρινου

Η Λεπέν του πράσινου και του κίτρινου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά δεν προσπάθησε να ενσαρκώσει την πατρίδα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση ούτε τις παραδοσιακές αξίες της Δεξιάς απέναντι στην Αριστερά. Στην πρώτη σημαντική ομιλία της μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, η Μαρίν Λεπέν ανέδειξε μια άλλη, κάπως απροσδόκητη διαχωριστική γραμμή: εκείνη που διαφοροποιεί την ύπαιθρο και τις μικρές πόλεις από το Παρίσι. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, όπως έχει μετονομαστεί από καιρό το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, επέλεξε να επενδύσει όχι στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, αλλά στη «βαθιά Γαλλία». Γι’ αυτό, άλλωστε, διάλεξε τη Φρεζούς, μια μικρή πόλη της γαλλικής Ριβιέρας, για μια ομιλία-εναρκτήριο λάκτισμα της εκστρατείας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου του 2020.

Κηρύσσοντας την επιστροφή στην τοπική «κλίμακα», η Μαρίν Λεπέν έκανε σαφή την πρόθεσή της να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ξεκίνησε από τις μικρές επαρχιακές πόλεις. «Το μεγάλο ζήτημα που ανέδειξε η κρίση των “Κίτρινων Γιλέκων” είναι το γεωγραφικό ρήγμα», τόνισε η φιλόδοξη πολιτικός, που είδε το κόμμα της να κατακτά την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές της περασμένης άνοιξης.

«Οικολογικός πολιτισμός»

Στο νέο πολιτικό δόγμα του Εθνικού Συναγερμού, που σκιαγράφησε η Λεπέν, κεντρική θέση κατέχει το περιβάλλον. Δεσμεύθηκε να εργαστεί για μια «οικολογική κοινωνία» και έκανε έκκληση για έναν νέο, «οικολογικό πολιτισμό». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εθνικοποίησης στρατηγικής σημασίας υποδομών και μιας φορολογικής μεταρρύθμισης που θα ευνοεί τις συγκριτικά φτωχότερες περιοχές και κοινωνικές κατηγορίες.

Αν και πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, τα προσφιλή στην Ακροδεξιά θέματα της πολιτιστικής ταυτότητας και της μετανάστευσης δεν θα μπορούσαν να λείψουν. Η Λεπέν χαρακτήρισε «ιδεολογική νίκη» του Εθνικού Συναγερμού και των ομοϊδεατών του τη δημιουργία χαρτοφυλακίου της Κομισιόν για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή