Βρετανία: Με άδεια χέρια επέστρεψε ο Μπ. Τζόνσον

Βρετανία: Με άδεια χέρια επέστρεψε ο Μπ. Τζόνσον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κάποια πρόοδο έληξε το πρώτο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χθες στο Λουξεμβούργο. Οι Βρυξέλλες είπαν ότι ακόμη περιμένουν προτάσεις από τη βρετανική πλευρά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρού συνόρου μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

«Είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις, που να είναι συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης», ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το γεύμα των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως «η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι πρόθυμη και ανοιχτή να εξετάσει εάν κάποιες προτάσεις ανταποκρίνονται στους στόχους του backstop. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ακόμη». Τον Μπόρις Τζόνσον αποδοκίμασαν με συνθήματα δεκάδες διαδηλωτές, φωνάζοντάς του «πες την αλήθεια, σταμάτα το πραξικόπημα», καθώς περπατούσε για να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαβιέ Μπετέλ, οπότε αποφάσισε να ματαιώσει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της, η Downing Street, στη δήλωση που εξέδωσε μετά το γεύμα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. για τη συμφωνία εξόδου θα ενταθούν, ενώ επανέλαβε ότι ο Βρετανός ηγέτης δεν θα ζητήσει αναβολή του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι συνομιλίες χρειάζεται να ενταθούν και σύντομα συναντήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από εκπρόσωπο του γραφείου του Τζόνσον, μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. «Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στον Μισέλ Μπαρνιέ και τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ενώ οι συζητήσεις του προέδρου Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό θα συνεχιστούν», συμπληρώνει η δήλωση.

Και ενώ η βρετανική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα αγχωμένη να πετύχει μια συμφωνία με την Ε.Ε., έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν δει ούτε αρκετά λεπτομερείς ούτε αρκετά συγκεκριμένες προτάσεις από τη βρετανική πλευρά, έτσι ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ των δύο Ιρλανδιών. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν εξάλλου ανησυχία ότι, παρόλο που μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα είναι εφικτή η έγκρισή της από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή