Αδύνατον να κρατήσει ρυθμό 6% η κινεζική ανάπτυξη

Αδύνατον να κρατήσει ρυθμό 6% η κινεζική ανάπτυξη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε χθες ότι είναι πλέον «πολύ δύσκολο» για την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο του 6%.

Σύμφωνα με τον Λι, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει μια «σαφέστατη καθοδική πίεση», λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και της ενίσχυσης του προστατευτισμού παγκοσμίως. Αυτή η «περίπλοκη διεθνής κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε ο Λι, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 30 ετών την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, ενισχύει τις πιθανότητες για άσκηση ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής από το Πεκίνο. Εξηγώντας γιατί η Κίνα «πολύ δύσκολα» θα αναπτύσσεται με ρυθμό 6% ή παραπάνω, ο Λι Κεκιάνγκ αναφέρθηκε στην υψηλή βάση υπολογισμού (base effect), δηλαδή στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μιας οικονομίας εκφράζεται ως ποσοστιαία μεταβολή σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου έτους. Οπότε, αν είναι υψηλός ο περυσινός ρυθμός ανάπτυξης, είναι πιο δύσκολο να επαναληφθεί μια τέτοια επίδοση.

Παρά την εφαρμογή μιας σειράς επεκτατικών μέτρων το τελευταίο έτος, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο πρέπει να διοχετεύσει ακόμη περισσότερο χρήμα στην οικονομία, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιβράδυνσης, σύμφωνα με το Reuters. Χθες, τέθηκε σε ισχύ η μείωση των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών στις τράπεζες για τρίτη φορά φέτος, κάνοντας ένεση ρευστότητας στην οικονομία αξίας 126,35 δισ. δολαρίων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Αύγουστο με τον μικρότερο ρυθμό από το 2002, κατά 4,4% σε ετήσια βάση, και υποχώρησε από το 4,8% του Ιουλίου. Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα, που εξέδωσε, χθες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, στις λιανικές πωλήσεις και στις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φήμες περί μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.  Μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων της Κίνας, η Citigroup αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας από 6,3% στο 6,2% το 2019, ενώ για το 2020 από 6% στο 5,8%. «Πλέον, δεν αναμένουμε ανάκαμψη της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τώρα είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την ανάκαμψη των επενδύσεων στις υποδομές και στις λιανικές πωλήσεις», όπως δήλωσε στο Bloomberg o Γιου Σιανγκρόνγ, οικονομολόγος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή