Εντός των ημερών η προκήρυξη για νέους διοικητές νοσοκομείων

Εντός των ημερών η προκήρυξη για νέους διοικητές νοσοκομείων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες αλλαγής των επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ εκκινεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και υποδιοικητών της μεγάλης πλειονότητας των 118 νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τις σημερινές διοικήσεις που είχαν οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, οι υποψήφιοι, αφού υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης, η οποία συγκροτήθηκε εκ νέου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν συνεχεία, η επιτροπή –στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου και συμμετέχουν ένας προϊστάμενος τμήματος του υπουργείου, ένας καθηγητής ή αναπληρωτής καθηγητής της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα– θα συντάξει κατάλογο με τους υποψηφίους που προτείνει να καλύψουν τις θέσεις.

Οι νέοι διοικητές θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους θα κληθούν να επιτύχουν. Με γνώμονα την επίτευξη των στόχων θα κρίνεται η παραμονή ή όχι στη θέση τους.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «δεν θα υπάρχει διοικητής νοσοκομείου ο οποίος πριν προσληφθεί δεν θα έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ελληνικό κράτος ότι θα πιάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών».

Και προσέθεσε: «δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει θέμα, όπως λένε οι διοικητές των νοσοκομείων, με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την ασφάλεια στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με τον τρόπο που είναι οργανωμένο το σύστημα».

Οι στόχοι που θα τεθούν θα αφορούν τόσο τον τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και την οικονομική διαχείριση.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό, ενώ το πρόβλημα της εξαντλήσεως των προϋπολογισμών για λειτουργικές δαπάνες, το οποίο συνήθως ταλαιπωρεί τα νοσοκομεία τους δύο τελευταίους μήνες κάθε έτους, φέτος εμφανίστηκε ήδη από τον Αύγουστο. Ελλειμμα καταγράφεται και στο θέμα του ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μάλιστα από το 2014 αποτελεί και δείκτη αξιολόγησης του έργου των διοικητών, καθώς τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων.

Κατά τον υπουργό, έμφαση πρέπει να δοθεί και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις εφημερίες. «Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής στο ΕΣΥ είναι στην ώρα της μάχης να είναι εκεί με τους γιατρούς και να στηρίζει τα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή