Προς κλιμάκωση η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε.

Προς κλιμάκωση η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια ότι επιθυμούν να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση το ζήτημα των επιδοτήσεων προς τις αεροναυπηγικές βιομηχανίες, δήλωσε χθες η επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, καλώντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να μην προβεί σε επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενέκρινε αίτημα των ΗΠΑ να τους επιτραπεί να επιβάλουν αυξημένους δασμούς σε εισαγωγές από την Ε.Ε., στο πλαίσιο δεκαπενταετούς διαμάχης για τις κρατικές επιδοτήσεις προς Airbus και Boeing. O διεθνής οργανισμός πρόκειται να ορίσει το εύρος των επιτρεπτών κυρώσεων στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Στις αρχές του 2020 αναμένεται να επιτρέψει στην Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ για κρατικές επιδοτήσεις που έχουν χορηγήσει στην Boeing. «Ατυχώς μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν διαπραγμάτευση, τουλάχιστον όχι προτού επιβάλουν τους δασμούς τους, κάτι που είναι πιθανό να πράξουν σύντομα», είπε χθες η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει εδώ και μήνες ότι θα προβούν σε αντίμετρα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν αυξημένους δασμούς σε εισαγωγές από την Ε.Ε. ύψους 11,2 δισ. δολαρίων. Η Ουάσιγκτον έχει αναφέρει ότι θα επιβάλει αυξημένους δασμούς σε αεροσκάφη και σε ανταλλακτικά τους, αλλά και σε κρασιά, τυριά και είδη πολυτελείας από την Ευρώπη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή