Τριμερής σύνοδος για τη Συρία

Τριμερής σύνοδος για τη Συρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα, με στόχο τη διακοπή των εχθροπραξιών στην περιοχή Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που διανύει πλέον το ένατο έτος.

Η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, το τελευταίο αντάρτικο προπύργιο στη Συρία, διατηρείται από τα τέλη Αυγούστου, παρά τις μεμονωμένες παραβιάσεις της που οδήγησαν στον θάνατο έξι ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αεροσκαφών του καθεστώτος της Δαμασκού και των Ρώσων συμμάχων του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του μπορεί να «ανοίξει τις πύλες», επιτρέποντας στα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της να προωθηθούν προς την Ευρώπη, εφόσον η Τουρκία δεν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η χθεσινή σύνοδος είναι η πέμπτη τριμερής συνάντηση των κρατών της περιοχής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί είναι σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν για την ανατροπή του.

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αποφεύχθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν στη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ και στην απρόσκοπτη χρήση δύο αυτοκινητοδρόμων. Τα σχέδια αυτά, καθώς και η τουρκική δέσμευση για αυστηρό έλεγχο της δράσης αντάρτικων οργανώσεων στο Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η υποστηριζόμενη από την Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και απορρίφθηκαν εκ των πραγμάτων από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Παρά τη διχογνωμία τους γύρω από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, Ερντογάν και Πούτιν έχουν συσφίγξει τις σχέσεις τους, έχοντας συναντηθεί επτά φορές εντός του 2019. Οι ηγέτες Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν αναμενόταν να συζητήσουν τα σχέδια της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία. Την ίδια ώρα, Τεχεράνη και Μόσχα αναμένεται να συμφωνήσουν στα τουρκικά αιτήματα για απομάκρυνση των υποστηριζομένων από τις ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων των Κούρδων. Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» τις κουρδικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι στηρίζουν την παράνομη αντάρτικη κουρδική οργάνωση PKK.

Την Κυριακή, συριακές καθεστωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό τα νότια του Ιντλίμπ, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης και δημιουργίας τετελεσμένων στη διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή