Ανησυχία για ανατιμήσεις στην αγορά καυσίμων

Ανησυχία για ανατιμήσεις στην αγορά καυσίμων

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατιμητικές τάσεις στην εγχώρια αγορά καυσίμων δημιουργεί το άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου που πυροδότησε η αιφνίδια διακοπή μέρους της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, χθες, μετά το χτύπημα των εγκαταστάσεων της Αramco από drones.

Το υπουργείο Ενέργειας και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται από χθες σε κατάσταση εγρήγορσης, προκειμένου αν χρειαστεί να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο αλλά και να προλάβουν γενικευμένες ανατιμήσεις σε κλάδους και προϊόντα που συνδέονται άμεσα με το κόστος των καυσίμων, η τιμή των οποίων αρχίζει να παίρνει την ανιούσα. Εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων αναμένουν από σήμερα μια αυξητική τάση που θα κορυφωθεί στο τέλος της εβδομάδας, μεταφέροντας στην αντλία επιβάρυνση για τους καταναλωτές στην τιμή της βενζίνης κατά 6-8 λεπτά το λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου στην οποία θα αγοράσουν σήμερα οι εταιρείες εμπορίας για να προμηθεύσουν τα πρατήρια αυξήθηκε μόνο την πρώτη ημέρα αύξησης του μπρεντ σε ποσοστό 12%, κατά  5 ευρώ ο μετρικός τόνος. Η αύξηση περιορίζεται μόλις στο 0,4% και αυτό γιατί η τιμή διυλιστηρίου λαμβάνει υπόψη της τη μέση τιμή platts των τεσσάρων τελευταίων ημερών, εκ των οποίων τις πρώτες τρεις οι τιμές ήταν πτωτικές. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης, «εάν δεν αλλάξουν μέχρι αύριο τα δεδομένα σε σχέση με την τιμή του αργού, τότε στο τέλος του τετραημέρου θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 6 λεπτών το λίτρο στην αντλία για τη βενζίνη, η οποία θεωρείται διαχειρίσιμη».

«Πρόκειται για αυξήσεις που είδαμε και μέσα στο καλοκαίρι υπό πολύ κανονικές συνθήκες», τονίζει ο κ. Αληγιζάκης και συστήνει «ψυχραιμία μέχρι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή του μπρεντ αύριο». Αυξήσεις από σήμερα στα πρατήρια κατά 6 λεπτά το λίτρο στην τιμή της βενζίνης βλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Γ. Ασμάτογλου. «Από αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) τα πρατήρια θα αγοράσουν στην αυξημένη διυλιστηριακή τιμή και η τιμή της βενζίνης από το 1,66 ή το 1,70 θα γίνει 1,66 και 1,76 ευρώ το λίτρο» αναφέρει στην «Κ», τονίζοντας ότι «οι πρατηριούχοι θα κάνουν διόρθωση τιμών και για το προηγούμενο διάστημα που οι τιμές ήταν χαμηλές ή δεν περνούσαν αυξήσεις για να διατηρήσουν τα μερίδιά τους».

Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τιμή θα επιβαρυνθεί με 8 λεπτά το λίτρο, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο, προβλέποντας ότι αν δεν ανακοπεί η ανατιμητική τάση, θα κάνει πρεμιέρα στην υψηλή τιμή του 1,20 ευρώ το λίτρο. Με αφορμή τις νέες ανατιμήσεις, η πλευρά των πρατηριούχων επαναφέρει το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση που έχει στην ατζέντα της τη μείωση των φόρων, να δει και το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα για να προλάβει και ανατιμήσεις σε άλλα προϊόντα», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου.

Επισημαίνεται ότι οι φόροι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 64% της τελικής τιμής της βενζίνης και αυτός είναι ο λόγος που οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν την τρίτη κατά σειράν ακριβότερη τιμή μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης  με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Σαουδική Αραβία και την αναστάτωση στις αγορές του πετρελαίου.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει λόγος πανικού ούτε ζήτημα αποσταθεροποίησης της αγοράς», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του ΣΕΒ.

Το κόστος ενέργειας

Ενεργειακό κόστος, αδειοδοτήσεις και εκσυγχρονισμός του χωρικού σχεδιασμού ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η διοίκηση του ΣΕΒ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Από τη μεριά του ΣΕΒ συμμετείχαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας και τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου, Ευτύχης Βασιλάκης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Μακρίδης και Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής επιτροπής ΥΠΕΝ και ΣΕΒ, που θα μελετήσει όλα τα θέματα της αγοράς ενέργειας με αιχμή το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία. «Οι σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας που συμβαίνουν σήμερα, όπως και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μπορούμε και οφείλουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Γι’ αυτό πιστεύουμε στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πάνω στις στρατηγικές κατευθύνσεις ενός εθνικού σχεδιασμού, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή σύγκλιση με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μετά το πέρας της συνάντησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή