Το προσφυγικό και η Τουρκία ψηλά στην ατζέντα των Δένδια-Μάας

Το προσφυγικό και η Τουρκία ψηλά στην ατζέντα των Δένδια-Μάας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία εξετάζει όλα τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο Βερολίνο. Ο κ. Μάας επισήμανε ότι «εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκε. Ολα όσα θα πρέπει να αποφασιστούν στο μέλλον θα τα εξετάζουμε και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Είναι γεγονός ότι από το παρελθόν, ένα παρελθόν που βρίσκεται πίσω μας αρκετά χρόνια, υπάρχουν άδειες και νομικές πράξεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Κατά τα λοιπά, σε σχέση με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, έχουμε φανεί ήδη κατά το παρελθόν πολύ περιοριστικοί έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης ετέθη και η «επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως είπε ο κ. Δένδιας, «παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ε.Ε., η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Οι δύο άνδρες είχαν ευρεία θεματολογία συζήτησης, από τις διμερείς σχέσεις μέχρι και το προσφυγικό. Επ’ αυτού ο κ. Μάας επισήμανε ότι «βλέπουμε αυτήν την περίοδο με ανησυχία ότι και πάλι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, κυρίως διά της θαλασσίας οδού. Είμαστε σε αυτό το σημείο σε μια σχεδόν πανομοιότυπη γραμμή: Στηρίζουμε τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Επί του προσφυγικού ο κ. Μάας πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν «κοινά συμφέροντα» στο μεταναστευτικό, καθώς η μεν είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, ενώ η δε αποτελεί ακόμα το πρώτο κράτος-προορισμό για πολλούς πρόσφυγες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ετάχθη, επίσης, υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας ότι «ήταν η Ελλάδα η οποία, με τη διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας, άνοιξε τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία». Επί της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα «το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας – κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας».

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται σχετικά με την πιθανότητα νέων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή