Σε θέσεις μάχης ενόψει της Κ.Ε. στο ΚΙΝΑΛ

Σε θέσεις μάχης ενόψει της Κ.Ε. στο ΚΙΝΑΛ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «βλέμμα» στις συνεδριάσεις των οργάνων του την επόμενη εβδομάδα, και ιδιαίτερα σε αυτήν της Κεντρικής Επιτροπής στις 27 και 28 του μήνα, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, μια και αποτελούν την αφετηρία των διαδικασιών που –με ορίζοντα την προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου– αναμένεται να δώσουν ένα σαφέστερο στίγμα των κατευθύνσεων της παράταξης, σε εσωκομματικό αλλά και γενικότερο επίπεδο.

Δυόμισι μήνες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση που ακολούθησε τις εκλογές, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι, έχοντας πλέον μια σαφέστερη εικόνα των δεδομένων του νέου πολιτικού χάρτη, να «επικαιροποιήσει» τον προσανατολισμό του, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνδιάσκεψη, καθώς και για τον νέο κύκλο «εξορμήσεων» που προγραμματίζεται σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Φυσικά, πέρα από τον εσωτερικό προγραμματισμό, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει στραμμένο το βλέμμα της σε δύο βασικούς άξονες, που «τρέχουν» παράλληλα: από τη μία, στις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο (που τελευταία είναι αρκετά «πυκνές») και από την άλλη στην επερχόμενη κορύφωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων.

Ως προς το πρώτο πεδίο, μια τοποθέτηση που αναμένεται με ενδιαφέρον στην Κεντρική Επιτροπή είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής, ο οποίος στη συνεδρίαση μετά τις εκλογές είχε συγκρουστεί με τη Φ. Γεννηματά, προς το παρόν φαίνεται να τηρεί χαμηλούς τόνους, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι αιχμές προς την ηγεσία. Στην πρώτη του παρέμβαση έπειτα από αρκετό καιρό, άλλωστε, το Σάββατο (ΣΚΑΪ), τόνισε «ότι τα πρόσωπα που θα εκφέρουν τις απόψεις του ΚΙΝΑΛ πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης, κάτι που δεν έγινε πριν από τις εκλογές και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα», ενώ ερωτηθείς για το… ζήτημα ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι προτιμά «να είναι το όνομά του κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα «σύμβολα είναι επιφανειακή κουβέντα και αυτή η κουβέντα δεν φτάνει». Δεν έδειξε, πάντως, πρόθεση για έμπρακτη αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θεσμικά είναι εκλεγμένη πρόεδρος, εγώ λέω μέσα από τα όργανα να διορθωθούν κάποια πράγματα», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Εκλογικός νόμος

Οσον αφορά το κομμάτι του εκλογικού νόμου, τα τελευταία μηνύματα από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη μείωσαν σαφώς τις πιθανότητες άμεσης αλλαγής μέσω των 180 ψήφων της συνταγματικής αναθεώρησης. Ωστόσο, πηγές από το ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν πως η συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει «καεί» οριστικά, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως θα τεθεί στο τραπέζι μόνο αν παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Τέλος, αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη στη Βουλή συνεδρίαση των στελεχών του κινήματος που ασχολούνται με το ζήτημα, χωρίς να αποκλείεται η δημοσιοποίηση συγκεκριμένης πρότασης τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή