«Ασκήσεις αξιοπιστίας» από Τσίπρα

«Ασκήσεις αξιοπιστίας» από Τσίπρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μόλις μήνες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας την αντικειμενική δυσκολία του ελάχιστου χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την 7η Ιουλίου. Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνει η –εκάστοτε– νέα κυβέρνηση το πρώτο διάστημα, η «αποστολή» για τον τέως πρωθυπουργό γινόταν ακόμα πιο δύσκολη για να ξεδιπλώσει το νέο του αφήγημα και να «ακουστεί» η αντιπολιτευτική ρητορική του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, κατά το διήμερο της ΔΕΘ, επιχείρησε να κάνει μια πολιτική διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης, με κύριο γνώμονα να βάλει κάποια «γραμμάτια» που μπορεί να του βγουν στο μέλλον.

Η όλη του παρουσία, αν μπορούσε να αποδοθεί με μία κεντρική φράση, αυτή θα ήταν πως θέλει να εμφανιστεί ως «αξιόπιστη πολιτική παράταξη». Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του, άλλωστε, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα που τον συνόδευαν σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, και παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλε τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η εικόνα δεν αντιστράφηκε πλήρως. Στο διά ταύτα λοιπόν, ο κ. Τσίπρας επένδυσε πολύ σε αυτό το κομμάτι στην πρώτη του παρουσία στη Θεσσαλονίκη έπειτα από χρόνια χωρίς το «πρωθυπουργικό κοστούμι». Οι αναφορές σε «υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση» συνοδεύτηκαν από ένα μπαράζ αποτιμήσεων της διακυβέρνησής του, ώστε να καταδείξει πως δεν άφησε πίσω του «καμένη γη». Η αποστροφή στην «καλή εικόνα της οικονομίας» που «είναι αποτέλεσμα της δικής μας κυβέρνησης» ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Στην ίδια εξίσωση μπήκε και η συμφωνία των Πρεσπών. Ο τέως πρωθυπουργός τόνισε πως γνώριζε εξαρχής «το πολιτικό κόστος που θα είχε η συμφωνία, αλλά δεν το έλαβε υπ’ όψιν», γιατί θεωρούσε πως έτσι «εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Ο κ. Τσίπρας, στην ίδια προσπάθεια «αντιστροφής» της επικρατούσας άποψης πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «λαϊκίστικο κόμμα», κατηγόρησε εκείνος τη Ν.Δ. για λαϊκίστικη στάση στο θέμα της συμφωνίας, αναφέροντας ως απόδειξη τη στροφή 180 μοιρών.

Ολα τα παραπάνω «θόλωσαν» από μια διφορούμενη στάση στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Μόλις τον περασμένο Iούνιο, ως πρωθυπουργός ανακοίνωνε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τη συνεργασία με την εταιρεία ExxonMobil για έρευνες φυσικού αερίου και αξιοποίησής του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Τότε ο κ. Τσίπρας δήλωνε πως «τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου, και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς». Η δήλωση έμοιαζε και ήταν σαφής. Στη ΔΕΘ όμως η άποψή του είχε μικρή μετατόπιση, καθώς έθεσε υπό αίρεση την αξιοποίηση. «Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να επενδύσει στα μεσαία στρώματα. Στη ΔΕΘ η συγκεκριμένη στόχευση ήταν σαφής, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να κερδίσει χώρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολουθεί ως πρωθυπουργός μια πολιτική «εγκαθίδρυσης» στον μεσαίο χώρο. Χθες, με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο ο κ. Πέτσας είπε πως «δόθηκε τον Μάιο από τον κ. Τσίπρα», ο κ. Χαρίτσης επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πολύτιμη ανάσα του κοινωνικού μερίσματος». Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου πρόσθεσε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η ενίσχυση των λίγων και ισχυρών», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή