Μεγάλης κλίμακας άσκηση από την Αγκυρα

Μεγάλης κλίμακας άσκηση από την Αγκυρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία, αλλά και ετοιμότητα, παρακολουθεί η Αθήνα τις τελευταίες ώρες τη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την έξοδο του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις ανατολικά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο τουρκικός στόλος θα συμμετάσχει στη μεγάλης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία «Kararlilik» (αποδίδεται στα ελληνικά ως «Αποφασιστικότητα»), η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την επόμενη Δευτέρα (16 έως 23 Σεπτεμβρίου), σε μια περιοχή που περιλαμβάνει όλο το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, από τη Λήμνο έως τα ανοικτά της Κύπρου. Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΝ παρακολουθούν την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, κυρίως με βάση τις πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό συνδυασμό της άσκησης με τις ερευνητικές δραστηριότητες της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Τελικά, η ΤΡΑΟ έστειλε το «Ορούτς Ρέις» για σεισμικές έρευνες ανατολικά των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται καθαρά εντός των τουρκικών ορίων, ενώ περιλαμβάνει και ένα κομμάτι της κυπριακής. Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1016/19, το «Ορούτς Ρέις» και δύο βοηθητικά σκάφη θα διεξαγάγουν έρευνες έως και τις 20 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» είχε αποκαλύψει δύο φορές (τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2019) τις προθέσεις των Τούρκων να κινηθούν δυτικότερα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχές στα νότια του Καστελλόριζου. Μάλιστα, η ΤΡΑΟ είχε ζητήσει την προστασία από το τουρκικό ναυτικό για σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο συνδυασμός των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» με την άσκηση «Αποφασιστικότητα» θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και μια ευκαιρία προβολής ισχύος των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι η δραστηριοποίηση του «Ορούτς Ρέις» σε αυτό το γεωγραφικό σημείο αποτελεί τουρκικό ελιγμό, αλλά και αποτέλεσμα της υπόγειας διπλωματίας των τελευταίων μηνών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, καθώς και των πιθανοτήτων που ανοίγονται σε σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό.

Επιπλέον, η επικείμενη, πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και η διαχείριση των πραγμάτων από μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, ξεκάθαρα επηρέασε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Αντιθέτως, από την Αθήνα υποβαθμίζεται ο ρόλος των υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών του σκάφους «Μπιλίμ 2» στα νότια της Ρόδου. Παρ’ όλα αυτά, η πυραυλάκατος «Κρυσταλλίδης» παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του «Μπιλίμ 2», το οποίο και θα συνεχίσει να πλέει στην περιοχή μέχρι αύριο. Επί της ουσίας το «Μπιλίμ 2» δεν διαθέτει τη δυνατότητα σεισμικών ερευνών, κάτι που, επί της αρχής τουλάχιστον, είναι καθησυχαστικό για την Αθήνα. Ως προς τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων. Παρακολουθούμε τα πάντα. Προβληματιζόμαστε, αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, σαφώς και δεν φοβόμαστε, σαφώς και δεν ανησυχούμε, στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας, εδώ, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «ασφαλώς και μας προβληματίζει τόσο η τουρκική δραστηριότητα όσο και η αντίστοιχη ρητορική, αλλά τα βλέπουμε όλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή