Στον «πάγο» η πρόταση εξαγοράς της Vivartia

Στον «πάγο» η πρόταση εξαγοράς της Vivartia

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοφιλής, παρά τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις, παραμένει η Vivartia, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε χθες, εκδηλώθηκε συγκεκριμένη πρόταση για την εξαγορά της από το fund EMMA Capital –γνωστό κυρίως από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ– η οποία, όμως, για την ώρα τουλάχιστον, δεν εξετάζεται. Ο λόγος; Οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τα funds Farallon και Oak Hill Advisors για την αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του δανεισμού της Marfin Investment Group (MIG), όπου ανήκει και η Vivartia. Το σενάριο της πώλησης της Vivartia πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε ορίζοντα διετίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινό δημοσίευμα του οικονομικού site capital.gr, ο επενδυτικός όμιλος Emma Capital κατέθεσε  στη MIG και στην Τράπεζα Πειραιώς πρόταση για την εξαγορά της Vivartia, προσφέροντας συνολικά περί τα 600 εκατ. ευρώ. Στο τίμημα αυτό συνυπολογίζεται η αξία της εταιρείας, αλλά και σημαντικό τμήμα των χρεών της, υπό την προϋπόθεση μικρής διαγραφής αυτών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση αυτή κατατέθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Την ύπαρξη πρότασης από την Emma Capital επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα η MIG με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, στην οποία αναφέρει ότι «δεν είναι σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια». Το πρωινό δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. να εκτοξευθεί η τιμή της μετοχής της MIG στα 0,1556 ευρώ. Η έκδοση, ωστόσο, της παραπάνω ανακοίνωσης «έριξε» την τιμή που έκλεισε στα 0,1426 ευρώ.

Η δεσμευτική προσφορά των funds Farallon και Oak Hill αναμένεται να κατατεθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Η  συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση προβλέπει τη χορήγηση δανείου από τα funds ύψους τουλάχιστον  228,8 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι από τα 228,8 εκατ. που πρέπει να πληρωθούν τον Οκτώβριο, το ποσό των 142,5 εκατ. ευρώ πρόκειται για το υπόλοιπο ομολογιακού ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η MIG με τη Eurobank το 2016. Τα υπόλοιπα 86,3 εκατ. αφορούν το υπόλοιπο  ομολογιακού δανείου  115 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2015 η MIG με την Τράπεζα Πειραιώς. Προς εξασφάλιση των εν λόγω ομολογιακών δανείων έχει ενεχυριαστεί το σύνολο των μετοχών των δύο μεγαλύτερων θυγατρικών της MIG (Attica και Vivartia).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή