Εφθασε στη Βουλή ο «φάκελος» με τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis

Εφθασε στη Βουλή ο «φάκελος» με τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγγελία της διαβίβασης της δικογραφίας για καταγγελλόμενους πολιτικούς χειρισμούς και παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, που αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει και τυπικά την οδό των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με βάση τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη: τη δρομολόγηση, δηλαδή, ειδικής επιτροπής για την έρευνα του θέματος. Ο χαρακτήρας που θα έχει αυτή η επιτροπή, αλλά και ο χρόνος συγκρότησής της, εξαρτάται από τις πολιτικές προτεραιότητες της πλειοψηφίας, καθώς και από το «υλικό» που στάλθηκε στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, επί των καταγγελιών για πολιτικές παρεμβάσεις στην επίμαχη υπόθεση κατά την προηγούμενη περίοδο, έφθασε αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή. Ωστόσο, καθώς ούτε χθες ούτε σήμερα υπάρχει συνεδρίαση της Ολομέλειας, η ανακοίνωσή της θα γίνει αύριο και, βάσει των προβλεπομένων, έως εκείνη τη στιγμή, ο φάκελος θα παραμείνει «κλειδωμένος», με τους ενδιαφερομένους και τα πολιτικά κόμματα να αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενό του μόνον μετά την αυριανή ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, γίνεται λόγος για ευθύνες τόσο του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όσο και του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου. Για τις ευθύνες αυτές φέρονται να έχουν μιλήσει στις καταθέσεις τους οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή, η κοινοβουλευτική οδός είναι να προταθεί είτε η συγκρότηση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής (Προανακριτική) είτε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, εκτός εάν επιλεγεί η οδός να μη ζητηθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Η Προανακριτική διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για την υποβολή σχετικού αιτήματος απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών. Η εξεταστική επιτροπή, που για την υποβολή αιτήματος χρειάζονται 60 υπογραφές μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, διερευνά τις πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων.

Βάσει των όσων ανεπισήμως συζητούνται στους διαδρόμους της Βουλής, το κατ’ αρχήν συμπέρασμα είναι πως στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας φαίνεται να υπερτερεί το σενάριο της εξεταστικής επιτροπής, αν και σε κάθε περίπτωση επί του παρόντος, και δίχως κάποιος να έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου του διαβιβασθέντος φακέλου, ουδέν σενάριο πρέπει να αποκλείεται. Ακόμα και εκείνο της μη ανάληψης στο αμέσως προσεχές μέλλον οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αφού οι έρευνες από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου συνεχίζονται και βασίμως μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμο να τηρηθεί στάση αναμονής ενόψει του ενδεχομένου να προκύψουν και νέα στοιχεία που επίσης θα διαβιβαστούν στη Βουλή, στον βαθμό που θα αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Ανεξαρτήτως της μορφής που θα προσλάβουν οι εντός Κοινοβουλίου διαδικασίες, ήδη –ως γνωστόν– η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πυροδοτήσει κύκλο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή