Ωρα αποφάσεων για Novartis

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίλημμα ανάμεσα σε ένα σκηνικό όξυνσης του πολιτικού σκηνικού, που θα τορπιλίσει τις δυνατότητες συναινέσεων σε μεγάλα ζητήματα που έρχονται, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και θα αποπροσανατολίσει από την κεντρική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομική ανάκαμψη η οποία περνά και μέσα από το μήνυμα ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών βρίσκεται η κυβέρνηση, με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως επαναλαμβάνουν την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ ότι η υπόθεση της Novartis δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά αρμοδιότητα της Βουλής, η οποία και θα κρίνει το επόμενο βήμα. Και πάντως, οριστικές αποφάσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς θα ληφθούν αφού ανοίξει (την Τετάρτη) ο φάκελος και δοθούν αντίγραφα στα κόμματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται ενώπιον τριών επιλογών. Η πρώτη είναι να μην προχωρήσει η υπόθεση ούτε με Εξεταστική, ούτε με Προανακριτική Επιτροπή και απλώς να αφεθεί να ατονήσει από μόνη της. Oι άλλες δύο επιλογές, σε κάθε περίπτωση, είναι, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πολιτικές ευθύνες και αν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να μετατραπεί σε Προανακριτική, ενώ η δεύτερη, σύσταση Προανακριτικής, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς το κατηγορητήριο και άρα να προσωποποιεί τις κατηγορίες σε πολιτικά πρόσωπα, αν προκύψουν ενδείξεις ενοχής.

Ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών», ωστόσο, χαρακτήρισε σκευωρία την εν λόγω υπόθεση, σημειώνοντας ότι «αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, αυτό πάλι αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή». Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα, αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη». «Δεν είναι κυβερνητικό θέμα τι θα κάνει η Βουλή, ανυπομονώ να δω τον φάκελο και να διαβάσω την κατάθεση του κ. Αγγελή», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά ο Aδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι αν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αληθή, τίθεται ένα κομβικό ζήτημα: «Να διερευνήσουμε αν αυτού του είδους η σκευωρία που καταγγέλλει ο εισαγγελέας έχει συμβεί ή όχι; Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει πολιτικός σε αυτή τη χώρα που θα το κουκουλώσει» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «θα δούμε ποιoς θα είναι ο τρόπος και πάντως, μόνο στο πλαίσιο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος από κάποιον που στο μέλλον θα προσπαθούσε να κάνει κάτι ανάλογο. Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να διερωτάται αν αυτά που καταγγέλλει ο εισαγγελέας συνέβησαν ή όχι».

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη, αφού ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η έλευση του φακέλου από τον Aρειο Πάγο, θα δοθούν αντίγραφα στα κόμματα προκειμένου ο φάκελος να μελετηθεί και να σχηματιστεί άποψη για τις επόμενες κινήσεις τους. Στη συνέχεια θα οριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης που καταλήγει είτε στην «απαλλαγή» είτε σε ψηφοφορία για συγκρότηση επιτροπών. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, πηγές της Ν.Δ. σχολίαζαν τα «syriznomics» του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι αφού «άλλαξε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τις βασικές παραδοχές της παγκόσμιας οικονομικής θεωρίας, την Κυριακή επιχείρησε να μας αποδείξει ότι έχουν ήδη μειωθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς μάλιστα να το καταλάβει κανένας. Ούτε καν ο τέως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος». Από το Μοσχάτο σχολίαζαν ειρωνικά την αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη» (και όχι το αντίστροφο), ότι αυτό που δεν κατάφεραν να λύσουν «οι μεγάλοι δάσκαλοι της οικονομικής θεωρίας, όσοι έσπαγαν (ματαίως και επί αιώνες) το κεφάλι τους για να βρουν ένα τρόπο να ανακουφίσουν τον πλανήτη από τη φτώχεια, το έλυσε με μια απλή σκέψη ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτα αυξάνεις τους μισθούς και μετά έρχεται η ανάπτυξη». Πρόσθεταν δε ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες δοκιμάστηκε αυτό το μοντέλο, όπως η Ζιμπάμπουε.

Στις 24 Σεπτεμβρίου με Τραμπ στη Ν. Υόρκη

Για τις 24 Σεπτεμβρίου οριστικοποιήθηκε, κατά πληροφορίες, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλέστηκε χθες και το ΑΠΕ, την επομένη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χωρίς να αναφερθεί σε ημερομηνία, ενώ για το τετ α τετ με τον Ερντογάν είπε ότι πάντα είναι καλή συγκυρία να συζητάς γιατί, αν δεν συζητάς, δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή