Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Σε επιφυλακή παραμένουν οι αγορές

Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Σε επιφυλακή παραμένουν οι αγορές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, αν και η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου αύξησαν τις πιθανότητες να προκληθεί μεγάλο σοκ στον εφοδιασμό της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στις πιέσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Στις 12:30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε πτώση 36 σεντς ή 0,5% στα 68,66 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 57 σεντς ή 0,9% στα 62,33 δολάρια το βαρέλι.

Χθες, οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.

Αργότερα σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Σάμιουελ Τσισούκ, εταίρος στην εταιρία ELS Analysis. «Χρειαζόμαστε μια κανονική αξιολόγηση των ζημιών, χρειαζόμαστε να δούμε ένα σχέδιο αποκατάστασης. Πριν γίνει αυτό, δεν μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο θα είναι εκτός παραγωγής και για πόσο καιρό και αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο κόσμος από το Σάββατο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή