Απαγόρευση ατμίσματος στη Ν. Υόρκη

Απαγόρευση ατμίσματος στη Ν. Υόρκη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ανακοίνωσε χθες άμεση απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις στην πολιτεία, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι εξαιρετικά εθιστικό και απευθύνεται σε εφήβους. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία καλωσόρισε την παρέμβαση του Κουόμο, αλλά τόνισε ότι στην απαγόρευση πρέπει να συμπεριληφθούν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μέντα, που είναι εξίσου δημοφιλή μεταξύ των νέων.

«Πουλάτε γεύσεις όπως τσιχλόφουσκα, μαλλί της γριάς, γλυκά δημητριακά», είπε ο Κουόμο, απευθυνόμενος στις εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Στοχεύετε σε νεανικό κοινό πουλώντας νικοτίνη». Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης μοιράστηκε την προσωπική του μάχη για να απαλλαγεί από το κάπνισμα. «Εχω υπάρξει καπνιστής. Είναι εξαιρετικά εθιστικό και πολύ δύσκολο να το κόψεις και να μην το ξαναρχίσεις για την υπόλοιπη ζωή σου. Είναι ένας πραγματικός αγώνας. Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι πολύ ισχυρός», σημείωσε. «Αυτό το προϊόν είναι παράλληλο του τσιγάρου. Εχουμε ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο».

Ο Κουόμο έδωσε εντολή για άμεση συνεδρίαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής και για διακοπή πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην πολιτεία, το αργότερο έως τις 4 Οκτωβρίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η πολιτεία του Μίσιγκαν έγινε η πρώτη που απαγόρευσε την πώληση σχετικών προϊόντων, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρόμοια απαγόρευση εξετάζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Απαγόρευση ατμίσματος στη Ν. Υόρκη-1

Η προσεκτική εξέταση της ρύθμισης που επέβαλε η Νέα Υόρκη δεν ικανοποίησε τους υπερασπιστές της δημόσιας υγείας. «Ο κανόνας έχει τεράστια παραθυράκια, που θα επιτρέψουν στις καπνοβιομηχανίες να εξακολουθούν να προσελκύουν τα παιδιά μας με ηλεκτρονικά τσιγάρα μέντας», δήλωσε ο υπεύθυνος σχέσεων με την κυβέρνηση, του Δικτύου Δράσης της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Μπιλ Σέρμαν. «Για τα παιδιά, οι γεύσεις μέντας και δυόσμου είναι γεύσεις καραμέλας. Γι’ αυτό το 64% των νέων που αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, επιλέγουν τη γεύση μέντας».

Τουλάχιστον έξι θάνατοι

Την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν ανακοινώσει την απαγόρευση των πωλήσεων, ο Κουόμο είχε εντάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στον αντικαπνιστικό νόμο, επεκτείνοντας τις αντικαπνιστικές εκστρατείες της πολιτείας ώστε να περιλαμβάνουν και ενημέρωση για τους κινδύνους του ατμίσματος.

Το άτμισμα είναι σχετικά καινούργια μέθοδος και οι κίνδυνοί του δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς. Οι αμερικανικές αρχές έχουν καταγράψει δεκάδες περιστατικά ατόμων που παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οδηγώντας σε τουλάχιστον έξι θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή