Ολοκληρώθηκε η Art Athina στο Ζάππειο με αέρα αισιοδοξίας για το μέλλον

Ολοκληρώθηκε η Art Athina στο Ζάππειο με αέρα αισιοδοξίας για το μέλλον

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους χαμόγελα. Αυτό έβλεπε κανείς στα πρόσωπα των ανθρώπων της τέχνης στην ανανεωμένη Art Athina, που ολοκληρώθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο. Υστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης στην εγχώρια αγορά της τέχνης, φαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Το κλίμα σίγουρα είναι θετικότερο και αυτό κάνει τους ιδιοκτήτες των αιθουσών τέχνης να είναι λίγο πιο αισιόδοξοι έπειτα από χρόνια αβεβαιότητας, που οδήγησαν σε κλείσιμο αρκετές αθηναϊκές γκαλερί. Εμειναν στο παιχνίδι οι πιο ανθεκτικοί, οι καλύτεροι στη διαχείριση των οικονομικών και όσοι είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στο εξωτερικό.

Στην ανάταση συνέβαλε και η μεγαλοπρέπεια του Ζαππείου. Στο εμβληματικό αυτό οικοδόμημα που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, η έκθεση ανάσανε από το ωραίο φυσικό φως και από την καλή χωροθέτηση των περιπτέρων γύρω από το περιστύλιο. Επισκέπτες και καλλιτέχνες σχολίαζαν πως επιτέλους βρέθηκε η κατάλληλη στέγη για την έκθεση, δεδομένου ότι στο παρελθόν η φουάρ είχε φιλοξενηθεί από την Helexpo στο Μαρούσι και στο παλιό αεροδρόμιο μέχρι το γήπεδο Τάε Κβον Ντο και το Ωδείο πέρυσι (που δεν είχε κλιματισμό). Για φέτος, υπήρξε αρχικά το φιλόδοξο πλάνο να γίνει η Art Athina στο ανακαινισμένο Ακροπόλ, το οποίο δεν υλοποιήθηκε τελικά. Φαίνεται το Ζάππειο «ταίριαξε κουτί».

Ολοκληρώθηκε η Art Athina στο Ζάππειο με αέρα αισιοδοξίας για το μέλλον-1

Η κυρίες Δημητρακοπούλου και Γραμματοπούλου υποδέχονται τον ΠτΔ.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που χαροποίησε τους διοργανωτές, δηλαδή τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης με πρόεδρο τη δραστήρια Γιάννα Γραμματοπούλου. Εγκαινίασε την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που την είχε θέσει υπό την αιγίδα του και παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, δίνοντας θεσμικό τόνο στην προσπάθεια αναγέννησης. Οι δεκάδες ελληνικές και ξένες γκαλερί έκαναν καλές επιλογές καλλιτεχνών, φτιάχνοντας στην ουσία ένα πανόραμα του εικαστικού γίγνεσθαι αυτήν τη στιγμή. Εβλεπε κανείς, βέβαια, ότι υπάρχει ακόμα το μούδιασμα των ετών της κρίσης, όπου τα πολύ μεγάλου μεγέθους έργα δεν είναι τόσα πολλά, ενώ οι τιμές γενικά ήταν ρεαλιστικές.

Οι φιλότεχνοι, με τη σειρά τους, έδωσαν βροντερό «παρών» και μάλιστα σχηματίστηκαν ουρές έξω από την είσοδο του Ζαππείου. Πράγματι, ακόμα και χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη λήξη, υπήρχε πολύς κόσμος κάθε ηλικίας. Πολλοί ήρθαν με τα παιδιά τους, ακόμα και με τα κατοικίδιά τους. Ηταν μια ευχάριστη εικόνα που μας κλείνει το μάτι πως τα επόμενα χρόνια η εικαστική σκηνή μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, όχι μόνο με ηρωικές και μεμονωμένες προσπάθειες καλλιτεχνών στο εξωτερικό, αλλά και με πιο εύρωστη οικονομικά αγορά τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή