Βουδαπέστη by locals

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό.

Καφέ-μπαρ Csendes

Ferenczy IstvAn utca 5

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-00.00, Παρασκευή 10.00-02.00, Σάββατο 12.00-02.00, Κυριακή 12.00-00.00

Βουδαπέστη by locals-1

Η ήσυχη αυλή του μπαρ Csendes.

Στα oυγγρικά «csendes» σημαίνει «ήσυχο», και μπορεί να ακούγεται παραπλανητικό για ένα δημοφιλές μπαρ σαν κι αυτό, ωστόσο υπάρχει εξήγηση. Παρά τη βαβούρα, λόγω θαμώνων, νιώθεις γαλήνια εκεί μέσα. Μπορείς να περάσεις ώρες σιγοπίνοντας το τσάι σου, απολαμβάνοντας το φαγητό σου ή χαζεύοντας τους τοίχους που είναι καλυμμένοι με πάσης φύσεως αντικείμενα από δεύτερο χέρι: κούκλες Barbie, σωσίβια, ακόμα και ένα ποδήλατο. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως παραγγέλνω σπιτική λεμονάδα ή τοπική μπίρα και τον χειμώνα έναν αχνιστό καφέ.

– Claudia Leporatti


Κτίριο Magyar Allamkincstar

Hold utca 4

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-17.00

Βουδαπέστη by locals-2

H στέγη του Κρατικού Θησαυροφυλακίου, δείγμα της ουγγρικής αρ νουβό. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Είμαι ξεναγός και υπάρχει ένα κτίριο που δείχνω πάντα σε όσους επισκέπτονται την πόλη. Βρίσκεται στο πίσω μέρος μιας από τις μεγαλύτερες πλατείες της Πέστης (τη Szabadsag tér) και πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του Odon Lechner, «πατέρα» της ουγγρικής εκδοχής της αρ νουβό, της λεγόμενης Szecesszio (σ.σ. Ζετσεσιονισμός). Οι εκπρόσωποί της είχαν το θάρρος να αποστασιοποιηθούν από τα γνώριμα αρχιτεκτονικά στιλ και να δημιουργήσουν κάτι αυθεντικά ντόπιο και μοναδικό. Το εν λόγω κτίριο, που στεγάζει το Κρατικό Θησαυροφυλάκιο της Ουγγαρίας, είναι γεμάτο διακοσμητικά στοιχεία (όπως ψηφιδωτά γύρω από τα παράθυρα) και έχει μια ιδιαίτερα περίτεχνη σκεπή. Όταν ρώτησαν τον Lechner γιατί είχε αφιερώσει τόσο χρόνο για μια οροφή που ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να δει, απάντησε: «Θα τη βλέπουν τα πουλιά». Γι’ αυτό τον αγαπώ. Τον ενδιέφερε μόνο η τέχνη.

– Claudia Leporatti


Καφέ Ébresztο

Jαszai Mari tér 4b

Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-18.00, Σάββατο 09.00-17.00

Εσπρέσο: 1,40 ευρώ

Είτε βρίσκομαι καθ’ οδόν για τη δουλειά είτε επιστρέφω από το πρωινό μου τζόγκινγκ στη νήσο Margaret, με το που περνάω από την πλατεία Jaszai Mari πάντα μου έρχεται όρεξη για καφέ, δηλαδή για μια στάση στο Εbresztο. Το μαγαζί είναι μια σταλιά (δεν έχει καν τουαλέτα) και δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε μη καφεϊνούχα ροφήματα – εκτός από εξαιρετικό καφέ, θα βρείτε φρεσκοστυμμένους χυμούς, λεμονάδες, κέικ και τοστ. Δοκιμάστε την τάρτα με καρύδια πεκάν ή το τοστ με τυρί και άιβαρ (σάλτσα από κόκκινες πιπεριές).

– Iulia Notaros


Γκαλερί Varfok

Varfok utca 11

Τρίτη-Σάββατο 11.00-18.00

Βουδαπέστη by locals-3

Γκαλερί Varfok.

 

Η Varfok ήταν μία από τις πρώτες ιδιωτικές γκαλερί σύγχρονης τέχνης που λειτούργησαν στην Ουγγαρία μετά τις πολιτικές αλλαγές του 1989. Οι εκθέσεις παρουσιάζουν τη δουλειά σύγχρονων Ούγγρων καλλιτεχνών και είναι πάντα πολύ καλά οργανωμένες. Ο πλησιέστερος σταθμός μετρό είναι ο Széll Kalman, στη Βούδα. Εξυπηρετεί επίσης το λεωφορείο 16, που ξεκινά από την πλατεία Deak Ferenc της Πέστης. Η στάση Matray utca απέχει δύο λεπτά από την γκαλερί.

– Mihaly Lippai


Οικολογική μόδα Printa

Rumbach Sebestyén utca 10

Τηλ. +36 302920329

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-20.00

T-shirts: 26 ευρώ

Βουδαπέστη by locals-4

Οικολογικά δώρα από το Printa.

Η κολεκτίβα πίσω από τη φίρμα Printa ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με τη βιωσιμότητα των προϊόντων της πολύ πριν η αειφορία γίνει της μόδας. Σήμερα, οι πιο γνωστές της συλλογές είναι η AWARE, με ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά, και η Printa’s Pest, με χειροποίητα αντικείμενα, όπως καρτ ποστάλ, μικρά σουβενίρ και ρούχα που εμπνέονται από τα χρώματα και τα σχήματα της Βουδαπέστης. Διαθέτουν, επίσης, μια σειρά από επαναχρησιμοποιούμενα οικιακά είδη χωρίς πλαστικό. Τα αγαπημένα μου αντικείμενα είναι αυτά που εμπνέονται από τα καλύμματα των φρεατίων της Βουδαπέστης. Το κατάστημα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, εργαστήριο μεταξοτυπίας και καφέ.

– Iulia Notaros


Εστιατόριο Bors GasztroBαr

Kazinczy utca 10

Τηλ. +36 709353263

Καθημερινά 11.30-21.00

Σούπα: 1,66 ευρώ

Βουδαπέστη by locals-5

Για πειραγμένη ουγγρική κουζίνα, κάντε στάση στο Bors GasztroBar.

Το Bors GasztroBar είναι δημιούργημα δύο πρώην σεφ, που αποφάσισαν να ανοίξουν ένα street food εστιατόριο στην καρδιά της Βουδαπέστης, για να αποδείξουν πως οι γκουρμέ προτάσεις αφορούν όλο τον κόσμο. Όταν όμως τα αγόρια του Bors λένε «γκουρμέ», δεν εννοούν μόνο πρωτότυπα υλικά, αλλά κυρίως φρέσκα και εκλεκτά. Για παράδειγμα, στη σούπα με πάπρικα, τραγανό κρεμμύδι και τηγανητό λουκάνικο χρησιμοποιούν τα βασικά συστατικά της ουγγρικής κουζίνας, τα «πειράζουν» και τα μεταμορφώνουν σε ένα μοντέρνο πιάτο. Ενδιαφέρον έχει επίσης το Bounty (κρύα, γλυκιά σούπα με καρύδα), εμπνευσμένο από την ασιατική κουζίνα.

– Julianna Katο


Εστιατόριο Börze

Nador utca 23

Τηλ. +36 14265460

Καθημερινά 07.30-00.00

Κυρίως πιάτο: από 13 ευρώ

Βρίσκεται στη συνοικία Lipotvaros της Πέστης και καταλαμβάνει το ισόγειο του κτιρίου που στέγαζε το Χρηματιστήριο, εξ ου και το όνομα «borze» (χρηματιστήριο). Το ντεκόρ και η ατμόσφαιρα παραπέμπουν στα βιεννέζικα καφέ των αρχών του 20ού αιώνα. Αν και ο καφές του είναι εξαιρετικός, θα έλεγα πως ειδικεύεται στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μάλιστα έχει πολύ καλή τιμή. Η κουζίνα είναι μοντέρνα με παραδοσιακές γεύσεις και γαλλικές επιρροές. Σας προτείνω κοτόπουλο με πάπρικα ή σούπα γκούλας, δύο πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε πριν φύγετε από την Ουγγαρία. Προνοήστε για κράτηση.

– Mihaly Lippai


Κήπος Muzeumkert

Muzeum körut 14-16

Καθημερινά 10.00-22.00

Είσοδος δωρεάν

Ο κήπος του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας ήταν ανέκαθεν ανοιχτός για το κοινό, από την ίδρυση του μουσείου τον 19ο αιώνα. Ως φοιτητής ερχόμουν εδώ για τις διάφορες εκδηλώσεις που φιλοξενεί, από συναυλίες μέχρι προβολές των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Παραδόξως, ο κήπος ποτέ δεν γεμίζει κόσμο και πάντα βρίσκω κάποιο παγκάκι για να ξαποστάσω. Πρόσφατα, μάλιστα, καλλωπίστηκε με την προσθήκη πολλών νέων φυτών.

– Zita Huszthy


Υποδήματα Alföldi Cipo

Vamhaz körut 7

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.30, Σάββατο 10.00-13.00

Δερμάτινα παπούτσια: από 64 ευρώ

Τόσο τα παπούτσια όσο και οι παντόφλες της εταιρείας Alföldi αποτελούσαν κάποτε εμβληματικά δείγματα της ουγγρικής υποδηματοποιίας. Ήταν τα κατεξοχήν υποδήματα της εργατικής τάξης, σχεδιασμένα για δρόμους όλο σκόνη και λάσπη. Με την πτώση του κομμουνισμού, όλοι άρχισαν να αγοράζουν διεθνείς μάρκες και τα Alföldi έχασαν τη δημοφιλία τους. Η εταιρεία εξακολουθεί να κατασκευάζει τα ίδια ανθεκτικά και οικονομικά παπούτσια, σε ελαφρώς πιο κομψό στιλ πλέον. Θα τα βρείτε αποκλειστικά στο μικρό μαγαζάκι της στην Πέστη.

– Zoltan Fejes


Εστιατόριο Eldorαdο

Rαkοczi tér 7

Τηλ. +36 304416553

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-18.00,

Σάββατο 09.00-16.00

Πιάτο λουκάνικων: 5 ευρώ

Οι Ούγγροι λατρεύουν τις κλειστές αγορές. Ακόμα και αν δεν ψωνίσουν τίποτα, τους αρέσει να τρώνε το μεσημεριανό τους εκεί, στην μπάρα του αγαπημένου τους εστιατορίου. Για τη δική μου γενιά, ωστόσο, αυτά τα φαγάδικα είναι συνδεδεμένα με βαριά γεύματα γεμάτα καρυκεύματα και τη μυρωδιά του επαναχρησιμοποιημένου λαδιού. Οι ιδρυτές του Eldorado θέλησαν να τα επανασυστήσουν στο κοινό, τοποθετώντας εντός της κλειστής αγοράς Rakoczi Vasarcsarno μια ανοιχτή κουζίνα και δημιουργώντας ένα μενού με παραδοσιακά πιάτα, αλλά και ό,τι πιο νέο σε γκουρμέ πρώτες ύλες. Από τη στιγμή που ανακάλυψα το Eldorado, έχω γίνει κι εγώ θαμώνας των κλειστών αγορών. Συνήθως τρώω όρθιος, ρίχνοντας ματιές στους πάγκους με τα οπωροκηπευτικά ακριβώς δίπλα μου.

– Zita Huszthy

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή