«Πλαστικό χρήμα» στον καρπό

«Πλαστικό χρήμα» στον καρπό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρήση του πλαστικού χρήματος, έστω και καθυστερημένα, έχει γίνει πλέον μέρος της ελληνικής καθημερινότητας.

H χώρα, βέβαια, εξακολουθεί να έχει χαμηλή θέση στην κατάταξη των 28 κρατών της ΕΕ ως προς τη συνολική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών (το 2018 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 112 τέτοιου είδους συναλλαγές ανά κάτοικο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη Σουηδία ήταν 531). Aυτό όμως ήταν αποτέλεσμα κυρίως της περιορισμένης χρήσης μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως οι μεταφορές πίστωσης ή οι πάγιες πληρωμές.

Αντίθετα, στη χρήση του πλαστικού χρήματος (δηλαδή στις πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) η εικόνα είναι πιο θετική. Το 2018 οι Έλληνες πραγματοποίησαν 631,1 εκατ. πληρωμές μέσω καρτών, ενώ το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 144,4 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον στην Ελλάδα το 20% της ιδιωτικής κατανάλωσης πραγματοποιείται μέσω καρτών.

Αντίστοιχα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των τερματικών POS, με πάνω από 560.000 να έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα (ενώ υπάρχουν μόνο περίπου 5.600 ΑΤΜ). Σε καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και πολλές άλλες επιχειρήσεις, η ύπαρξη μηχανημάτων POS θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή, που επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα παντού, ακόμα και για αγορές μικρής αξίας, έχει δημιουργήσει και το κατάλληλο πεδίο για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο πιο σύγχρονος τρόπος πληρωμών: μέσω smartwatch.

Η τεχνολογία αυτή έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, χάρη στην Alpha Bank, σε συνεργασία με την Garmin. Πλέον, οι κάτοχοι χρεωστικών και πιστωτικών καρτών Alpha Bank Visa θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανέπαφες συναλλαγές μέσω των ευφυών ρολογιών της Garmin, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μαζί τους πορτοφόλι ή κινητό.

Η επιλογή αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για άτομα που συχνά απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, και προτιμούν να μην έχουν μαζί τους πολλά αντικείμενα. Με την εφαρμογή Garmin Pay θα μπορούν, φορώντας μόνο ένα ρολόι, να πραγματοποιήσουν εύκολα και με ασφάλεια αγορές σε οποιαδήποτε επιχείρηση διαθέτει τερματικό POS που δέχεται ανέπαφες συναλλαγές.

Το Garmin Pay θα παρέχεται μέσω του Garmin Connect σε κατόχους iOS & Android smartphones και η δημιουργία ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) θα γίνεται με λίγα απλά βήματα. Στην αρχική εγκατάσταση θα ζητηθεί από τον κάτοχο να δημιουργήσει έναν μυστικό αριθμό (PIN), για λόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια η εισαγωγή του PIN στο ρολόι γίνεται μόνο μία φορά τη μέρα ή σε περίπτωση που το ρολόι βγει από το χέρι. Έτσι, εκτός από την πρώτη, όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται χωρίς PIN.

Επίσης το Garmin Pay ενσωματώνει κι άλλα πρωτοποριακά μέτρα που αυξάνουν την ασφάλεια και προστατεύουν τον χρήστη, ακόμα κι αν χαθεί το ρολόι. Ο Γρηγόριος Πολίτης, Διευθυντής της Διευθύνσεως Καρτών και Χρηματοδοτήσεων Ιδιωτών της Alpha Bank, διευκρινίζει: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται η νέα τεχνολογία των διεθνών οργανισμών καρτών (Tokenization Services), που επιτρέπει να μην αποθηκεύεται ο πραγματικός αριθμός της κάρτας, αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια, αλλά και την ευκολία στη διαχείριση και την πραγματοποίηση των συναλλαγών. Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε σύντομα τις νέες αυτές δυνατότητες και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής».

«Πλαστικό χρήμα» στον καρπό-1

Τα μοντέλα της Garmin που υποστηρίζουν την εφαρμογή Garmin Pay είναι τα εξής:

  • Vivoactive 3
  • Vivoactive 3 Music
  • NEO Vivoactive 4
  • NEO Venu
  • ΝΕΟ vivomove Style
  • ΝΕΟ vivomove Luxe
  • Forerunner 645
  • FENIX 5S PLUS/ 5 PLUS/ 5X PLUS
  • ΝΕΟ FENIX 6S/6/ 6X
  • MARQ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή