Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από το 1920, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε την «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών», το σημερινό «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Για τον λόγο αυτό, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν για όλο το ακαδημαϊκό έτος.

«Από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη και διακριτή ακαδημαϊκή εστία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά», δήλωσε ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε το πανεπιστήμιο σήμερα, Τρίτη.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του-1

Το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου το 1940 

Ο κ. Γιακουμάκης, ανέπτυξε τους στρατηγικούς στόχους του πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια, ανάμεσα στους οποίους είναι: η Αριστεία στην Έρευνα και την Εκπαίδευση, η παροχή υψηλής στάθμης προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, η αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η ενεργός συμμετοχή του πανεπιστημίου στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών υψηλού κύρους και η εν γένει διεύρυνση της διεθνούς απήχησης και αναγνωρισιμότητάς του.

 «Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας, και να συμβάλλει, με τη δράση του και την προσφορά του, στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, στη διαρκή αναπτυξιακή του πορεία, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του: την Αριστεία, την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και την Κοινωνική Προσφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρύτανης και κατέληξε: «Κοιτάζουμε το παρελθόν, την ιστορία μας, με σεβασμό και υπερηφάνεια, διότι αυτή είναι η ταυτότητά μας. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα το μέλλον, με επίγνωση».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του-2

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της Shell το 1957

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Σπύρος Λιούκας και πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της Επετείου 100 Χρόνων από την Ίδρυση του ΟΠΑ, αναφέρθηκε στο πλάνο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του ακαδημαϊκού έτους 2019-20, με βασικότερες τις εξής:

 – Την κεντρική επετειακή εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2019

– Την έκδοση επετειακού ιστορικού τόμου

 – Τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου

– Σειρά εκδηλώσεων για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του-3

Καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές το 1957

 – Καλλιτεχνική εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό

– Δημιουργία ειδικού επετειακού microsite

 – Δημιουργία video για τα 100 χρόνια ΟΠΑ

 – Αγώνα δρόμου ΟΠΑ Run

 – Σειρά αναμνηστικών ειδών με το λογότυπο των 100 χρόνων ΟΠΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Λιούκας, «η χρονιά αυτή θα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μοιραστεί με την κοινωνία την ιστορία του και την επίδρασή του στη χώρα, αλλά και το όραμά του για το μέλλον».

Σύντομη ιστορία του Πανεπιστημίου

Ήταν το 1903, που ο ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής, σε ηλικία 72 ετών, αποφάσισε να δωρίσει ένα τεράστιο για την εποχή ποσό (250.000 χρυσές δραχμές), με σκοπό την ίδρυση Εμπορικής Ακαδημίας στην Αθήνα «αναλόγου προς τας εν τη αλλοδαπή λειτουργούσας Εμπορικάς Ακαδημίας», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του Γρηγορίου Μαρασλή, το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κάλεσε στην Αθήνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης Γεώργιο Παγιάρ, και του ανέθεσε τη σύνταξη Οργανισμού για την ίδρυση και λειτουργία Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης. Με βάση την πρόταση Παγιάρ, και ως ακολούθημα της πρωτοβουλίας Βενιζέλου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 2191/18-6-1920, με τον οποίο ιδρύθηκε η «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών». Το 1926 μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Τη σημερινή του ονομασία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε το ίδρυμα το 1989.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του-4

Αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου το 1960

Το πανεπιστήμιο σήμερα προσδιορίζεται επιστημονικά από τις τρεις σχολές, Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, στις οποίες φοιτούν περίπου 12.000 φοιτητές ενεργά. Τη διακεκριμένη παρουσία του ΟΠΑ, υποστηρίζουν επίσης τα Μεταπτυχιακά και τα Διδακτορικά του Προγράμματα, τα οποία κατατάσσονται σε διαρκώς υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κορυφαίων αντίστοιχων προγραμμάτων από τις διεθνείς λίστες κατάταξης.

«Πρεσβευτές» της προσφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι 70.000 απόφοιτοί του, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς προσωπικότητες που διαχρονικά ηγούνται στους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, της Οικονομίας, της Επιχειρηματικότητας, της Επιστήμης, της Παιδείας και στο στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά.

Η έρευνα που διεξάγεται από τα 200 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΟΠΑ, σε συνεργασία με καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, με επισκέπτες επιστήμονες και ερευνητές, με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, αριθμεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του-5

Αναμνηστική φωτογραφία φοιτητών στο προάυλιο του Πανεπιστημίου το 1970

Επιπλέον, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επενδύει στη Διά Βίου Μάθηση και στην Επαγγελματική Κατάρτιση, έχοντας ήδη προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης σε 6.000 στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACE), το ΟΠΑ υποστηρίζει καινοτόμες νέες ή υπό σύσταση βιώσιμες επιχειρήσεις καθώς και ερευνητικά αποτελέσματα με στόχο τη σωστή αξιοποίηση, λειτουργία και ανάπτυξή τους. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε ερευνητές και νέους επιχειρηματίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την εξατομικευμένη συμβουλευτική στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την τεχνική υποστήριξη, το mentoring από ειδικούς, τη δικτύωση και τις αναγκαίες υποδομές για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Τέλος, στο ΟΠΑ λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, το Γραφείο Διασύνδεσης και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, έχοντας συνεργαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα με 1.800 εταιρείες και οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή