Νευρικότητα στις αγορές από την κρίση σε Μ. Ανατολή

Νευρικότητα στις αγορές από την κρίση σε Μ. Ανατολή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν χθες στο κόκκινο τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επικράτησε, άλλωστε, νευρικότητα μεταξύ επενδυτών, καθώς το ενδιαφέρον τους στράφηκε στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που αρχίζει σήμερα. Αναμένεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων του δολαρίου.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed σημείωσαν, έτσι, άνοδο τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, με την απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 1,8%. Στην αντίθετη πορεία, τα ομόλογα του δημοσίου της Ιταλίας υποχώρησαν, καθώς ο άλλοτε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας πολιτικής αστάθειας στη γειτονική χώρα. Ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,76% όπως και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, που έκλεισε με υποχώρηση 0,53%.

Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε σχεδόν χωρίς μεταβολή με οριακή υποχώρηση μόλις 0,06%. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW, σύμφωνα με το οποίο έχει βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Το εν λόγω ινστιτούτο υπογράμμισε ωστόσο ότι η εικόνα της Γερμανίας παραμένει αρνητική εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.

Με οριακή άνοδο 0,24% μόνον ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε επίσης με υποχώρηση 0,1%. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση 0,01%, ενώ είχε προηγηθεί ενίσχυση της στερλίνας κατά 0,7% στο 1,2520 δολάριο. Νωρίτερα είχαν κλείσει με υποχώρηση οι αγορές της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, καθώς είχε απογοητεύσει τους επενδυτές η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του γουάν.

Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σημείωσε, αντιθέτως, άνοδο 0,5% και το βράδυ κυμαινόταν στο 1.506 δολάριο η ουγγιά. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, η Wall Street με τους βασικούς δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν οριακές απώλειες της τάξης του 0,07% και 0,05%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή