Διόρθωση με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α., νέο ράλι στα ομόλογα

Διόρθωση με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α., νέο ράλι στα ομόλογα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών, όπου η επιφυλακτικότητα ήταν έντονη μετά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη στιγμή που οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση αυξάνονται. Παρά τη διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε τις 860 μονάδες, καθώς υπήρξε ενεργοποίηση των αγοραστών όταν αυτές απειλήθηκαν, ενώ ο τζίρος κινήθηκε σε εξαιρετικά υποτονικά επίπεδα διαμηνύοντας… στάση αναμονής από τα χαρτοφυλάκια. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις τις Fed αυτή την εβδομάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ το οποίο ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 861,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,96 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών δύσκολα θα αλλάξει την κίνηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή μεταξύ των 850-880 μονάδων, όσο οι διεθνείς αβεβαιότητες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,73%, στις 2.132,20 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,94% στις 1.342,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης 1,34% χαμηλότερα στις 793,97 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank η οποία και είχε υπεραποδώσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καταγράφοντας πτώση 2,5%, ενώ στο -0,84% έκλεισε η Πειραιώς, στο -0,77% η Εθνική και στο -0,60% η Eurobank.

Από τα blue chips, μόνο πέντε τίτλοι διασώθηκαν ανοδικά (ΟΤΕ λόγω και της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και Τιτάν), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Jumbo (-3,58%), Lamda Development (-2,96%) και Fourlis (-2,56%).

Κόντρα στην πτώση του Χ.Α. κινήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία για ακόμη μία φορά σημειώσαν ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει για πρώτη φορά στην Ιστορία κάτω από το 1,50%, στο 1,494%, με πτώση 3% από τα επίπεδα της Δευτέρας. Το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων, η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, η πλήρης άρση των capital controls, οι κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο των NPEs και η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου του ΟΤΕ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι καταλύτες οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των funds προς την Ελλάδα.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, με όλους αυτούς τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος (αναταραχή στην πετρελαϊκή αγορά, ύφεση, άτακτο Brexit), οι διαχειριστές αδυνατούν να αποφασίσουν, σε σχέση με τα χαρτοφυλάκιά τους, επιλέγοντας τη στάση αναμονής. Στο πλαίσιο της αποφυγής ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, αναζητούν τα ενδεδειγμένα «επενδυτικά καταφύγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή