Κέρδη 140 δισ. στην Ευρωζώνη από τη μείωση των επιτοκίων

Κέρδη 140 δισ. στην Ευρωζώνη από τη μείωση των επιτοκίων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη της Ευρωζώνης αναμένεται να εξοικονομήσουν μέχρι και το 2021 ποσό 140 δισ. ευρώ χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P. Η σημαντική εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για αύξηση  δαπανών και επενδύσεων που θα υποστήριζαν την επιβραδυνόμενη οικονομία. Αλλωστε, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παρέμβουν ώστε να υποστηρίξουν την οικονομία, λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να αναλάβει τα ηνία η δημοσιονομική πολιτική».

Τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ενισχυθούν σημαντικά την τρέχουσα τριετία χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Φρανκ Τζιλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P. Με τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξοικονομήσουν το 0,1% του ΑΕΠ τους το 2019, το 0,25% το 2020 και το 0,8% του ΑΕΠ το 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P. Ο κ. Τζιλ διευκρίνισε πως η επιπλέον εξοικονόμηση οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων από την αρχή του έτους και στο γεγονός πως τα κράτη-μέλη εκδίδουν ομόλογα με όλο και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, κάτι που σημαίνει πως η εξοικονόμηση θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συνολικά το ποσό που θα εξοικονομηθεί υπολογίζεται στα 140 δισ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς πως ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.

Στη Γερμανία, η ζήτηση για δημόσιες επενδύσεις ανέρχεται σε 138 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. «Είναι πολύ σημαντικό, πρόκειται πραγματικά για απροσδόκητα κέρδη», είπε ο κ. Τζιλ, σύμφωνα με το Reuters. «Από το 2013-2014 η μείωση των δαπανών για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει δώσει κάποιο περιθώριο κινήσεων στις κυβερνήσεις, ιδίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία». Η εξοικονόμηση δαπανών την ερχόμενη διετία θα είναι πολύ μεγαλύτερη για χώρες των οποίων έχει μειωθεί περισσότερο η απόδοση των ομολόγων τους, συνέχισε ο Φρανκ Τζιλ, αναφέροντας τις Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Societe Generale, υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) μεταφράζεται χονδρικά σε μείωση των δαπανών για τόκους που αντιστοιχούν στο 0,35% του ΑΕΠ για την Ιταλία, σε 0,27% του ΑΕΠ για την Ισπανία, 0,225 για τη Γαλλία και 0,16% για τη Γερμανία. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 50% με 66% από την αρχή του 2019, σύμφωνα με το Reuters. Με την ΕΚΤ να αρχίζει ξανά τις αγορές ομολόγων από την 1η Νοεμβρίου ουσιαστικά επ’ αόριστον και να μειώνει το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες στο 0,5%, με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία να επιβραδύνονται και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται το 2019 στην Ευρωζώνη κατά μέσον όρο στο 1,3%, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα οδηγούσαν σε άνοδο των αποδόσεων. Κατά πόσον η σημαντική εξοικονόμηση θα μεταφραστεί σε αυξημένες επενδύσεις ή σε άλλα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά αμφίβολο, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να δηλώνει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν συζητήθηκε η λήψη συντονισμένων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή