Μαθητές επί ποδός για το κλίμα

Μαθητές επί ποδός για το κλίμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε η νέα γενιά και σας θέλουμε μαζί μας!». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η προκήρυξη των Ελλήνων μαθητών, που ετοιμάζουν τη δική τους, δυναμική, διαμαρτυρία για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με ορίζοντα τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Ετσι, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ακουστούν έξω από τη Βουλή συνθήματα του «Fridays for Future».

«Εχουμε αρχίσει να οργανωνόμαστε ήδη από τον Φεβρουάριο», εξηγεί στην «Κ» η 17χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και «ψυχή» του ελληνικού κινήματος. «Υπήρξα ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη στα θέματα οικολογίας και παρακολουθούσα τη διεθνή κινητοποίηση, όπως βέβαια και την Γκρέτα Τούνμπεργκ», εξιστορεί η Μαρία. Τις ίδιες ανησυχίες και προσλαμβάνουσες είχαν και άλλοι συνομήλικοί της στην Αθήνα.

Οι πρώτοι τέσσερις, ο πυρήνας της ελληνικής διοργάνωσης, «συναντήθηκαν» μέσω Ιnstagram και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να υπάρξει εφηβική εκπροσώπηση του διεθνούς κινήματος και στη χώρα μας. «Συμμετείχαμε, λοιπόν, στο global strike, στις 15 Μαρτίου, με διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, όπου συγκεντρωθήκαμε περί τα τριάντα άτομα», επισημαίνει η 17χρονη. «Παρών» έδωσαν και στο επόμενο global strike στις 24 Μαΐου –ακόμα μία Παρασκευή– όπου χίλιοι μαθητές ανηφόρισαν από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας με τα πλακάτ τους στην περασμένη γενιά τα… λάθη της.

Παράλληλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την Παρασκευή αναμένονται μαθητικές πορείες σε συνολικά δεκατέσσερις πόλεις της Ελλάδας – στα Χανιά, στην Πάτρα, στη Λάρισα κ.α.

«Τον Αύγουστο, μεταβήκαμε τέσσερις από εμάς σε μια διεθνή συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το SMILE for Future», περιγράφει η Μαρία Παπαθεοδώρου, «εκεί συνομιλήσαμε με περίπου 400 ακτιβιστές από την Ευρώπη, τον Καναδά, τον Λίβανο και το Μεξικό».

Η πενταήμερη συνάντηση στην Ελβετία υπήρξε εξαιρετικά γόνιμη. «Οι κάτοικοι κάθε χώρας και πόλης βιώνουν διαφορετικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή», τονίζει η Μαρία, «οι Γάλλοι και οι Γερμανοί είχαν θορυβηθεί από τον παρατεταμένο καύσωνα στις πατρίδες τους, ενώ οι Λιβανέζοι μας παρουσίασαν πολλές έξυπνες ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας». Η ελληνική αντιπροσωπεία εμπνεύστηκε εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας και ετοιμάζει στις 28 Σεπτεμβρίου μεγάλη ποδηλατοπορεία στην καρδιά της Αθήνας ενάντια στην ολιγωρία των κυβερνήσεων.

Από το πλευρό των μαθητών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τριάντα μία οργανώσεις που έχουν συστήσει τη «Συμμαχία για το κλίμα» (Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Οργάνωση Γη, Actionaid, AIESEC Greece, Greenpeace, WWF Ελλάς κ.ά.). «Ενώνουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο κίνημα μαθητών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να υιοθετήσουν πολιτικές που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C», δηλώνουν με ανακοίνωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή