Σε εφαρμογή σχέδιο για τις μαφίες των φυλακών

Σε εφαρμογή σχέδιο για τις μαφίες των φυλακών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχέδιο αντίστοιχο εκείνου που εφαρμόζει στα Εξάρχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Εχοντας ως αιχμή του δόρατος την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, η Ελληνική Αστυνομία ξεκινάει αιφνιδιαστικές έρευνες στις φυλακές για την κατάσχεση ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων, αυτοσχέδιων όπλων κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα, στόχευση των επικεφαλής του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη είναι να ασκήσουν πίεση στις μαφίες που δρουν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και σε υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ανάμειξής τους σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και κινητών εντός της φυλακής, αντί αμοιβής.

Αντίστοιχο σχέδιο εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές Αυγούστου και στα Εξάρχεια. Με μπροστάρηδες τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, που πραγματοποιούν μέρα παρά μέρα επιχειρήσεις-σκούπα κατά των ναρκεμπόρων, η ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει να μονιμοποιήσει την παρουσία της στην περιοχή.

Η πρώτη έρευνα στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού που έχει τεθεί σε ισχύ έγινε χθες στις 5.30 τα ξημερώματα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Συνολικά 60 αστυνομικοί από τη Δίωξη Ναρκωτικών και την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) πραγματοποίησαν, παρουσία εισαγγελέα, αιφνιδιαστική έφοδο στη φυλακή επικαλούμενοι πληροφορίες για ανάμειξη συγκεκριμένων κρατουμένων σε διακίνηση ναρκωτικών εντός της φυλακής. Ελέγχθηκαν συνολικά δώδεκα κελιά και σε τρία από αυτά βρέθηκαν ναρκωτικά, κινητά, αυτοσχέδια μαχαίρια και ένα στιλέτο. Σε βάρος τριών κρατουμένων σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, όπως επίσης και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο πρώτος από αυτούς είναι ένας 39χρονος υπήκοος Αλβανίας, που συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2014 κατηγορούμενος για ένοπλες ληστείες. Στο κελί του βρέθηκαν 19 συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους 9,7 γραμμαρίων, ένα στιλέτο, 630 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργανική του θέση είναι στις φυλακές Κέρκυρας, ωστόσο ανά τακτά διαστήματα μετάγεται στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού κάνοντας χρήση ιατρικών βεβαιώσεων που τον εμφανίζουν να αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι Ελληνας υπήκοος, 38 ετών, που συνελήφθη το 2016 κατηγορούμενος και αυτός για ένοπλες ληστείες. Τον περασμένο Μάρτιο τραυματίστηκε σοβαρά από χτύπημα με μαχαίρι στην κοιλιά στη διάρκεια γενικευμένης σύρραξης στο ψυχιατρείο. Στη συμπλοκή εκείνη τραυματίστηκε θανάσιμα ο 33χρονος κρατούμενος Ηλίας Φελλάς. Ο χθεσινός συλληφθείς νοσηλεύτηκε για περισσότερο από έναν μήνα σε νοσοκομείο πριν επιστρέψει στη φυλακή. Στο κελί του οι αστυνομικοί βρήκαν δύο κινητά τηλέφωνα και πέντε γραμμάρια ινδικής κάνναβης. Ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ένας υπήκοος Γεωργίας, 38 ετών. Βρίσκεται έγκλειστος από το 2013 για απόπειρα ληστείας και ανθρωποκτονία. Σε βάρος του οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών σχημάτισαν δικογραφία για κατοχή μικροποσότητας χασίς και δύο κινητών.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα κελιά κρατουμένων όλης της χώρας θα συνεχιστούν. Θετικά αντιμετώπισαν την είσοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο ψυχιατρείο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Η φυλακή γίνεται πάλι ένας επιτηρούμενος και ελεγχόμενος χώρος», σχολίασε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός. «Κάποιοι κρατούμενοι αλλά και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν εργάζονται σε λαϊκή αγορά», πρόσθεσε.

Ερευνα για τις μεταγωγές

Ενδελεχή έρευνα για τις μεταγωγές κρατουμένων στο ψυχιατρείο, με επίκληση ψυχολογικών – ψυχιατρικών προβλημάτων αυτών, προαναγγέλλουν μέσω της «Κ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μετά τη μετατροπή του Κορυδαλλού σε φυλακή υποδίκων και την απομάκρυνση περίπου 300 καταδίκων, η μόνη δυνατότητα των κρατουμένων να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι στο ψυχιατρείο με τη χρήση ιατρικών γνωματεύσεων. Αρμόδιοι αξιωματούχοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις για τις οποίες ιδιώτες παθολόγοι έχουν βεβαιώσει ότι συγκεκριμένοι κρατούμενοι πάσχουν από, π.χ., αυτοκτονικό ιδεασμό ανοίγοντάς τους έτσι την πόρτα του ψυχιατρείου. Τέτοιες υποθέσεις είχαν αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν έρευνες της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών αναφορικά με τη δράση κυκλώματος ναρκεμπόρων, αλλά και της ΕΥΠ με θέμα παράνομες αποφυλακίσεις και μεταγωγές κρατουμένων. Σε μία από αυτές τις υποθέσεις, συγγενικό πρόσωπο κρατουμένου είχε ακουστεί να λέει στο τηλέφωνο ότι κατέβαλλε 500 ευρώ τον μήνα σε ψυχίατρο και έναν υπάλληλο του ψυχιατρείου προκειμένου να εξασφαλίζει την παραμονή του κρατουμένου στο ίδρυμα, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σύγκριση με άλλες φυλακές.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων για τον σωφρονισμό

Στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου μεταβιβάστηκαν και τυπικά από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη τη 12η Σεπτεμβρίου από τον κ. Οικονόμου και δημοσιοποιήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα εικοσιτετράωρο αργότερα.

Οπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, η κ. Νικολάου τίθεται και τυπικά υπεύθυνη για την «αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και για τη σύνταξη και υποβολή στον υφυπουργό του “Σχεδίου Δράσης” της Γενικής Γραμματείας, της οποίας προΐσταται». Στο εξής είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την υπογραφή διοικητικών πράξεων που αφορούν σε ζητήματα μεταβολής υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, τη συγκρότηση πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, την υπογραφή διοικητικών πράξεων που αφορούν τη βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή του προσωπικού αλλά και τη χορήγηση αδειών πάσης φύσης στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Επιπλέον, η κ. Νικολάου αναλαμβάνει τη δυνατότητα ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διαφορετική απόφαση του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επιπλέον, αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Το κονδύλι υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 7 και 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ίδιο ΦΕΚ με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2019 δημοσιεύεται η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την οποία μεταβιβάζονται στον κ. Νίκο Χαρδαλιά οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πηγές με γνώση του θέματος σχολίασαν χθες στην «Κ» ότι στην κ. Σοφία Νικολάου μεταβιβάστηκαν όλες οι αρμοδιότητες της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που αφορούν τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή