Μη φονικό όπλο για την αστυνομία των ΗΠΑ

Μη φονικό όπλο για την αστυνομία των ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Καινοτόμο συσκευή, που παραπέμπει στον αγαπημένο υπερήρωα Σπάιντερμαν, δοκιμάζει η αστυνομία του Λος Αντζελες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους θανάτους που προκαλούνται από τη χρήση πιστολιών ηλεκτρικών εκκενώσεων – τέιζερ.

Μετά τον θάνατο 49 ανθρώπων από τη χρήση τέιζερ από αστυνομικούς σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, η αστυνομία του Λος Αντζελες παρουσίασε το Bolawrap, που εκτοξεύει σχοινί 2,5 μέτρων στα πόδια του υπόπτου. Το σχοινί τυλίγεται στα πόδια του και τον ακινητοποιεί χωρίς να του προκαλέσει πόνο ή να απειλήσει τη ζωή του. Το Bolawrap έχει δραστικό βεληνεκές έως οκτώ μέτρα. «Το εργαλείο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το κενό που αφήνουν τα δικαστήρια όταν απαγορεύουν τη χρήση τέιζερ, δακρυγόνων ή ακόμη και κλομπ. Κάθε αντιπαράθεση μπορεί να επιλυθεί χάρη στο Bolawrap, γρήγορα και με ασφάλεια», σημειώνει ο κατασκευαστής του, Τομ Σμιθ.

Ο Σμιθ, ο οποίος υπήρξε εφευρέτης του πιστολιού τέιζερ, λέει ότι συνειδητοποίησε από νωρίς την ανάγκη των αστυνομικών υπηρεσιών για μη θανατηφόρα όπλα. «Το Bolawrap είναι λίγο μεγαλύτερο από κινητό τηλέφωνο. Το ανθεκτικό συνθετικό σκοινί εξαπολύεται με ταχύτητα 200 μέτρων το δευτερόλεπτο και τυλίγεται στα πόδια του δράστη», εξηγεί ο ίδιος.

Η χρήση ηλεκτρικών πιστολιών τέιζερ έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.081 υπόπτων στις ΗΠΑ, μετά την υιοθέτησή του από αστυνομικές υπηρεσίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε πολλές περιπτώσεις θανάτων, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση τέιζερ παράλληλα με άλλες μορφές ελέγχου, όπως τη χρήση κλομπ, σπρέι πιπεριού ή ακόμη λαβές και κεφαλοκλειδώματα.

Στην παρουσίαση του νέου όπλου, στην κωμόπολη Μπελ, νοτιοανατολικά του Λος Αντζελες, ο αρχηγός της αστυνομίας Κάρλος Ιζλας αποφάσισε να δοκιμάσει ο ίδιος το Bolawrap, ώστε να μπορεί να συστήσει άφοβα τη χρήση του στα μέλη του τοπικού αστυνομικού σώματος. «Αδραξα την ευκαιρία να τυλιχτώ με το Bolawrap, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχεις γνώση τού τι αισθάνεται ένας άνθρωπος τα πόδια του οποίου τυλίγονται από το καινοτόμο αυτό όπλο. Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο πόνος που προκαλείται είναι αμελητέος – και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Ιζλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή