Το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών

Το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών ήταν το φετινό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής μετεωρολογικής και ωκεανογραφικής υπηρεσίας NOAA. Ποσοστό 90% του πληθυσμού της Γης ζει στο βόρειο ημισφαίριο, όπου καταγράφηκαν τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια, σε ισάριθμα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν οι δεύτεροι πιο θερμοί στην Ιστορία, καθώς η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη το 2016, εξαιτίας των ακραίων φαινομένων καύσωνα που έπληξαν το νότιο ημισφαίριο. Η τάση, όμως, έδειξε ότι εννέα από τα δέκα θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο σημειώθηκαν μετά το 2009, με τις μετρήσεις να χρονολογούνται από το 1880.

«Ανώτατα ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2019 στη δυτική ακτή της Αλάσκας, στο Μεξικό, στη δυτική και νότια Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία», αναφέρει η ανακοίνωση της NOAA. Στην Ευρώπη, η Αυστρία γνώρισε το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της, ενώ Γερμανία και Γαλλία κατέγραψαν το 2019 το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι. Κανένα σημείο, σε ξηρά ή θάλασσα, δεν κατέγραψε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι που μας πέρασε. Την ίδια ώρα, η τήξη των πάγων στην Αρκτική υπήρξε ραγδαία και ταχύτατη, με τον θαλάσσιο πάγο να περιορίζεται στο δεύτερο μικρότερο εμβαδόν μέχρι τώρα.

Αναλλοίωτη η τάση

Ο μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Μάρσαλ Σέπερντ, λέει ότι η τάση παραμένει αναλλοίωτη. «Δυστυχώς, τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας δεν αποτελούν πλέον είδηση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μια νέα καθημερινότητα, παρά τους φονικούς καύσωνες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ακόμη και στην Αρκτική», σημειώνει ο Σέπερντ. Μέχρι στιγμής, το 2019 είναι το τρίτο θερμότερο έτος στην Ιστορία, μετά το 2016 και το 2017. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα πέντε θερμότερα», λέει ο μετεωρολόγος.

Ο συνάδελφός του, Τζεφ Μάστερς, αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2019 είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες, καθώς σημειώνονται κατά τη διάρκεια του ασθενέστερου ηλιακού κύκλου των τελευταίων 100 και πλέον ετών και σε ένα έτος κατά το οποίο το φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν εξασθενημένο. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται συνήθως παράλληλα με ισχυρά φαινόμενα Ελ Νίνιο, που θερμαίνουν τα νερά του Ειρηνικού. «Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2019 αποδεικνύουν τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Μάστερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή