Παρίσι: Μουσεία για μικρούς ταξιδιώτες

Παρίσι: Μουσεία για μικρούς ταξιδιώτες

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμες εκθέσεις και πρωτότυπες συλλογές που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.

Ναι, υπάρχει το Μουσείο του Λούβρου. Όμως, ακόμα και το πιο ήσυχο παιδί θα δυσκολευτεί να περιμένει με υπομονή στις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται στην είσοδο. Ευτυχώς, στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχουν περίπου άλλα διακόσια μουσεία, πολλά από τα οποία απευθύνονται σε οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά.

Στους επιλεγμένους χώρους που ακολουθούν, παιδιά και ενήλικες μπορούν να ιππεύσουν τα αλογάκια ενός καρουζέλ-αντίκα και να παρακολουθήσουν συναυλίες ή σόου μαγείας. Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα μουσεία βρίσκονται σχετικά μακριά από τα μέρη στα οποία συχνάζουν τουρίστες, γύρω σας θα ακούτε κυρίως γαλλικά, γεγονός που σίγουρα θα σας προσφέρει ικανοποίηση. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι επισκέπτεσαι τα ίδια μέρη που προτιμούν και οι ντόπιοι για τις οικογενειακές τους εξορμήσεις.


Μουσείο των Λούνα Παρκ

Στο μουσείο αυτό, σε παιχνιδιάρικα διαμορφωμένες πρώην αποθήκες κρασιού, παιδιά και ενήλικες μπορούν να ανεβούν σε βίντατζ καρουζέλ και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε παλιά παιχνίδια λούνα παρκ. Ξεναγοί διηγούνται την ιστορία των λούνα παρκ της Ευρώπης και εξηγούν πώς μπορείτε να καταλάβετε τη χώρα προέλευσης ενός αλόγου καρουζέλ. Θα σας δώσω ένα στοιχείο: τα βρετανικά άλογα κοιτούν προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κοιτούν τα άλογα που έχουν κατασκευαστεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα ασυνήθιστο βρετανικό καρουζέλ των αρχών του 20ού αιώνα –το οποίο έκανε και μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Άλεν– αποτελείται από ποδήλατα αντί για αλογάκια. Γυρίζει με τη βοήθεια του πεντάλ που κάνουν οι αναβάτες και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 56 χλμ. την ώρα.

Η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται κατόπιν κράτησης στην ιστοσελίδα του. Ξεναγήσεις στα αγγλικά προσφέρονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Musée des Arts Forains, Avenue des Terroirs de France 53 (12ο διαμέρισμα), arts-forains.com


Μουσείο της Μουσικής

Το μουσείο βρίσκεται στο 19ο διαμέρισμα της πόλης και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Φιλαρμονικής του Παρισιού. Περίτεχνα διακοσμημένα πιάνα, εκατοντάδες πνευστά και έγχορδα, συμπεριλαμβανομένου ενός πελώριου κοντραμπάσου ύψους 3,48 μ., που παίζεται με τα χέρια και με τα πόδια, αποτελούν μέρος μιας συλλογής 7.000 οργάνων (1.000 εκ των οποίων εκτίθενται στο μουσείο), που παρουσιάζει την ιστορία της δυτικής μουσικής από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας. Η έμφαση έχει δοθεί στην κλασική μουσική, αλλά υπάρχουν και τμήματα αφιερωμένα στις ηλεκτρικές κιθάρες, σε πειραματικά όργανα του 20ού αιώνα, όπως το θέρεμιν και το Gmebaphone, καθώς και σε όργανα από άλλες ηπείρους.

Κατά την ηχητική ξενάγηση στα αγγλικά (η οποία προσφέρεται σε δύο εκδοχές, μία για παιδιά και μία για ενήλικες), μπορείτε να ακούσετε τους ήχους των οργάνων που εκτίθενται στο μουσείο. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια από τις συναυλίες που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση με αυθεντικά όργανα ή ρεπλίκες.

Musée de la Musique | 221, Avenue Jean-Jaurès (19ο διαμέρισμα), philharmoniedeparis.fr


Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στον Βοτανικό Κήπο του Παρισιού (Jardin des Plantes) και αποτελείται από τέσσερα κτίρια, τις λεγόμενες Γκαλερί Γεωλογίας, Βοτανολογίας –με θερμοκήπια γεμάτα φυτά από διαφορετικά κλίματα–, Παλαιοντολογίας και Συγκριτικής Ανατομίας, καθώς και τη Μεγάλη Γκαλερί της Εξέλιξης. Τις δύο τελευταίες πρέπει να τις επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Στο κτίριο της Παλαιοντολογίας οι σκελετοί και τα απολιθώματα φέρουν ακόμη τις αυθεντικές, χειρόγραφες λεζάντες, που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να αγγίξουν τα εκθέματα, όμως γονείς και παιδιά μπορούν να ανεβούν στα ζώα του «dodo manège», ενός καρουζέλ με είδη που έχουν εξαφανιστεί ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέξω.

Η Μεγάλη Γκαλερί της Εξέλιξης καταλαμβάνει ένα υπέροχο κτίριο των τελών του 19ου αιώνα από σίδερο και γυαλί. Έχοντας αρχικά στεγάσει το τμήμα Ζωολογίας, το κτίριο εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες και άνοιξε εκ νέου για το κοινό το 1994. Σε αυτό παρουσιάζονται περισσότερα από 9.000 ταριχευμένα ζώα και έντομα από μια συλλογή δεκάδων εκατομμυρίων εκθεμάτων. Η έκθεση αφηγείται τις αλληλένδετες ιστορίες της εξέλιξης των ειδών και της επίδρασης του ανθρώπου στον πλανήτη. Στο ίδιο κτίριο υπάρχει και αίθουσα αφιερωμένη σε είδη που έχουν ήδη εξαφανιστεί ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση: όλα μοιάζουν να φωσφορίζουν κάτω από τον χαμηλό, ειδικό για τη συντήρηση, φωτισμό.

Muséum Νational d’Histoire Νaturelle | 57, rue Cuvier (5ο διαμέρισμα), mnhn.fr


Μουσείο Μαγείας

Από τις αντιδράσεις των νεαρών επισκεπτών στο Μουσείο Μαγείας γίνεται ξεκάθαρο ότι τα μαγικά δεν χρειάζονται μετάφραση. Κάθε επίσκεψη στο μουσείο της συνοικίας Λε Μαρέ ξεκινά με μια μικρή επίδειξη απλών ταχυδακτυλουργικών κόλπων και συνεχίζεται με ξενάγηση στους χώρους του: μια σειρά από κελάρια του 16ου αιώνα, στα οποία εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στα σόου μαγείας. Αν και η ξενάγηση προς το παρόν γίνεται μόνο στα γαλλικά, στην είσοδο θα βρείτε και ηχητικές ξεναγήσεις στα αγγλικά, για να μπορείτε να περιηγηθείτε μόνοι σας.

Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι οι παραμορφωτικοί καθρέφτες, πακέτα ταχυδακτυλουργικών για οικιακή χρήση, το πρώτο κουτί που χρησιμοποιήθηκε από έναν Αμερικανό μάγο για να «πριονίσει» μια γυναίκα στα δύο και μια αιγυπτιακή κάσα μούμιας, που έκανε όσους έμπαιναν σε αυτή να εξαφανίζονται. Μια δεύτερη, μικρότερη αίθουσα περιλαμβάνει αυτό που τα παιδιά θα αποκαλούσαν πρόγονο του GIF: δεκάδες ρομποτάκια, πολλά από τα οποία προέρχονται από λούνα παρκ των αρχών του 20ού αιώνα, εκτελούν απλές κινήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Musée de la Magie | 11, rue Saint-Paul (4ο διαμέρισμα), museedelamagie.com


Μουσείο Τεχνών και Επαγγελμάτων

Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, για να προβάλει πρωτοπόρες τεχνολογίες και επιστημονικά επιτεύγματα. Έκτοτε δεν έχει πάψει να αναβαθμίζεται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μεταμόρφωσή του σε ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία των τεχνολογικών αλλαγών.

Από το ταβάνι της εκκλησίας του 19ου αιώνα Saint-Martin-des-Champs, στην οποία στεγάζεται το μουσείο, κρέμονται παλιά αεροπλάνα, όπως το πρώτο που διέσχισε τη Μάγχη, καθώς και το Εκκρεμές του Φουκώ, μια κατασκευή που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για να αποδείξει την κίνηση της Γης. Η συλλογή έχει μεγάλο εύρος και περιλαμβάνει αυτοκίνητα αντίκες, παλιές μηχανές και επιστημονικά όργανα, καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας, όπως ένα εκμαγείο του αγάλματος σε ανθρώπινη κλίμακα.

Αν για κάποιον απροσδιόριστο λόγο θέλετε να… νιώσετε γέροι, δείξτε στα παιδιά σας το Sony Walkman, που εκτίθεται σε βιτρίνα στην αίθουσα των τηλεπικοινωνιών.

Musée des Arts et Métiers | 60, rue Réaumur (3o διαμέρισμα), arts-et-metiers.net

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή