Καλοκαιρινές αναμνήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιαννιώτικος speciality

Συγκροτείται πλέον ένα σημαντικό δίκτυο «τριτοκυματικών» καφενείων εκλεκτών στη χώρα. Άλλοι προμηθεύονται τα πολύτιμα «κεράσια» σε δημοπρασίες ή από εμπόρους, άλλοι (λίγοι, ελάχιστοι) ξεψαχνίζουν φυτείες και ντιλάρουν απευθείας με τον παραγωγό, οι περισσότεροι ψήνουν ευγενώς και μερακλίδικα in situ.

Επισημαίνω ένα στέκι αξιόλογο, στημένο πάνω στη φιλοδοξία του coffee fine drinking, που ανακάλυψα το καλοκαίρι στα Γιάννενα. Λέγεται Κόφι microroastery και βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο. Ήπιαμε έναν εσπρέσο κολομπιάνο, έντονα κερασένιο, έναν γλυκύτατο κρύας εκχύλισης, έναν κρύο flat white καμωμένο ορθώς, με ένα κρεμώδους χαρακτήρα χαρμάνι με Κένυα και Βραζιλία. Σφριγηλοί καφέδες, γλυκόξινοι, προικισμένοι με πληθωρικά, φρουτώδη αρώματα, με ωραία δομή, θα με θυμηθείτε. Σούπερ περιβάλλον. Δοκιμάσαμε και τα δύο τσίζκεϊκ του, το λευκό με χειροποίητο γλυκό βύσσινο, συμπαθητικό, πλην όμως όχι κάτι το αξιομνημόνευτο, και το συναρπαστικό σοκολατένιο, αρωματισμένο με καφέ.

Στρατηγού Κατσιμήτρου 4, Iωάννινα, Τ/26516-07.219. Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι τις 9.30 μ.μ.

Η Χαλκιδική εις άπταιστον ιταλικήν

Για το Kamares by Spondi, το φίνο γαλλικίζον εστιατόριο του Eagles Palace λίγο έξω από την Ουρανούπολη στη Χαλκιδική, είχα γράψει ένα θερμότατο κείμενο πριν από μερικές εβδομάδες. Εξαιρετικό είναι και το ιταλικό εστιατόριο του resort, το Eleonas by Fuga, και αυτό με την επιμέλεια της ομάδας του Απόστολου Τραστέλη. Αναφέρω δύο πιάτα που ξεχώρισα, αμφότερα καμωμένα με δοκιμασμένες ρετσέτες του αείμνηστου Ιταλού σεφ Fabrizio Buliani: η calamarata, πάστα σαν φαρδιά δαχτυλίδια (σαν ροδέλες καλαμαριού), εξαιρετικά μαστιχωτή, με φρούτα της θάλασσας και μια εκρηκτικής νοστιμιάς σάλτσα από τα ζουμιά των θαλασσινών, δεμένα με κρασί, ελαιόλαδο και βούτυρο. Έξοχο. Και το «Ab Fab» –Absolutely Fabrizio’s–, μια βελούδινη, πυκνή crema cotta, κάτι ανάμεσα σε panacotta και crème caramel, γλυκό που είχε συλλάβει το ευφάνταστο δημιουργικό δαιμόνιο του Buliani. Δεν περιγράφεται η βαθιά, ογκώδης, αυγουλοβουτυρένια νοστιμιά του. Σφραγίζει με την πληθωρικότητά του το αισθητήριο της γεύσης. Και ευτυχώς μαγειρεύεται ακόμη. Αν βρίσκεστε στην περιοχή, σπεύσατε, το εστιατόριο κλείνει από στιγμή σε στιγμή.

Eleonas by Fuga, Eagles resort, Ουρανούπολη, Χαλκιδική, Τ/23774-40.050.

Επιτέλους, ταρτάρ!

Το ολοήμερο Castello στο μικρό Καμίνι στην  Ύδρα, μια όαση χαράς, ανεμελιάς και ευγένειας μέσα στον τουριστικό χαμό του Αυγούστου. Σταρ των μεσημεριών μας στο νησί, η Φοίβη, η κορούλα του μάνατζερ Κωνσταντίνου, παρέα καθημερινή της Μαρίας μας. Παίξαμε, κολυμπήσαμε, χορέψαμε και γελάσαμε με την καρδιά μας. E, και τελικά δοκιμάσαμε όλο τον κατάλογο. Θα σταθώ σε ένα από τα αρκετά καλά πιάτα που ευχαριστηθήκαμε: τους «ενήλικους» κεφτέδες ταρτάρ. Φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς, ζυμωμένος με μυρωδικά του ελληνικού κεφτέ και μία πρέζα κύμινο, όπως συνηθίζουν σε ορισμένα νησιά μας. Σερβίρονται καπελωμένοι με μια τουφίτσα τηγανητές κλωστούλες πατάτας, συνοδεία μιας απαλής κρέμας ντομάτας. Έξοχο πιάτο. Τα σέβη μας στον σεφ Σπύρο Γαβαθά, πρωτίστως όμως στη Φοίβη, που σαν άλλη Κίρκη μάς κράτησε μαγεμένους για μέρες στο Castello.

Castello, Καμίνι, Τ/22980-54.101. Ανοιχτά καθημερινά όλη μέρα, μέχρι το τέλος της σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή