ΗΠΑ: Μύδροι Μπόλτον κατά της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ

ΗΠΑ: Μύδροι Μπόλτον κατά της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πόστο του συμβούλου για θέματα ασφάλειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε με σφοδρότητα χθες την εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού γεύματος, δηλώνοντας ότι η πρόσκληση των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ έστειλε ένα «φρικτό μήνυμα» και πως ήταν μια «ασέβεια» προς τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει καταφύγιο στην αλ Κάιντα, ανέφερε το Politico.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο παρευρισκομένους στο γεύμα, τονίζει ότι ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Το μόνο που θέλουν οι Βορειοκορεάτες και οι Ιρανοί είναι να διαπραγματευτούν τη χαλάρωση των κυρώσεων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, είπε ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, γνωστό "γεράκι" της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε προσκεκλημένους σε μια συνάντηση του Ινστιτούτου Gatestone, ενός συντηρητικού think tank.

«‘Στόλισε’ τον Τραμπ αρκετές φορές, χωρίς να αναφέρει το όνομά του», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους στο Politico.

Ο Μπόλτον δεν απάντησε άμεσα για να σχολιάσει το δημοσίευμα του Politico.

Ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επισήμανε πολλές φορές ότι η αποτυχία του Τραμπ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση ενάντια σε ένα αμερικανικό drone νωρίτερα το καλοκαίρι, προετοίμασε το έδαφος για την επιθετικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους πρόσφατους μήνες.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα, ο Μπόλτον, πρώην πρόεδρος του Gatestone, ισχυρίστηκε ότι αν οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε αντίποινα για την κατάρριψη του drone, το Ιράν ίσως να μην είχε πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, την χαρακτήρισε, εξ ορισμού, μια «πράξη πολέμου».

Μετά την κατάρριψη τον Ιούνιο από τις ιρανικές δυνάμεις του αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφος κοντά στο στενό του Χορμούζ, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε να εξαπολυθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία ακύρωσε λίγο πριν εκτελεστεί.

Στο χθεσινό γεύμα, ο Μπόλτον δήλωσε ότι εκείνα τα σχεδιαζόμενα αντίποινα είχαν περάσει από όλη την διαδικασία και υποστήριξε πως όλοι στον Λευκό Οίκο είχαν συμφωνήσει για ένα αεροπορικό πλήγμα προς αντίποινα.

Αλλά «μια ανώτατη αρχή την τελευταία στιγμή», χωρίς να το πει σε κανέναν, αποφάσισε να μην το κάνει», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Χθες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον διαπραγματευτή των ΗΠΑ σε καταστάσεις ομηρείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν για να αντικαταστήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τον σκληροπυρηνικό Τζον Μπόλτον.

Πηγή: ΑΠΕ, POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή