Σημαντικά κέρδη και αυξημένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Σημαντικά κέρδη και αυξημένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη και αυξημένες συναλλαγές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 870 μονάδες, με ώθηση από τον τραπεζικό δείκτη και τα blue chips. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με επιφυλακτικές κινήσεις ελαφρώς υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης, λίγο μετά τις 13.00 εντάθηκαν οι εντολές των αγοραστών, ενισχύοντας τον τζίρο και οδηγώντας την αγορά σε διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ που έχει αρχίσει να κτίζεται τις τελευταίες ημέρες. Το νέο ιλιγγιώδες ράλι των ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με τις θετικές πρώτες ενδείξεις από το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, παρά το σχετικό «μάζεμα» που σημειώθηκε στις τράπεζες και ειδικά στην Eurobank, κοντά στη λήξη της συνεδρίασης, δημιουργώντας προσδοκίες για τη συνέχεια.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 872,58 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ του +0,29% και του +1,54%, χωρίς να δει καθόλου το αρνητικό πρόσημο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,92 εκατ. ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, κατά τη διάρκεια roadshows συνηθίζεται να σημειώνονται αυξημένοι τζίροι στην αγορά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,31%, στις 2.160,23 μονάδες, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,97% και έκλεισε στις 1.355,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,01% στις 801,98 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Alpha Bank με κέρδη 2,57% και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα στο +1,50% και η Τράπεζα Πειραιώς στο +0,20%, ενώ πιέσεις δέχθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η Eurobank, κλείνοντας με απώλειες 0,72%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, υπεραπόδοση σημείωσε η ΔΕΗ με κέρδη 5,14%, μετά και την εκτίμηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών για τη ΔΕΗ θα είναι θετική, ενώ στο +3,31% έκλεισε η Aegean και κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Coca-Cola, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Θετικά στο κλίμα της αγοράς λειτούργησε και η υποχώρηση που έχουν αρχίσει να δείχνουν τα short funds από τις αρνητικές καθαρές θέσεις τους στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management προχώρησε στις 16 Σεπτεμβρίου σε μείωση των short θέσεών του από την Εθνική Τράπεζα, στο 2,01%, από 2,1% που ήταν στις 14 Αυγούστου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα και το Marshall Wace υποχώρησε ελαφρώς από τις αρνητικές θέσεις του επί των μετοχών της ΕΤΕ, οι οποίες διαμορφώνονται στο 0,59%, από 0,62% που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή