Προειδοποιήσεις Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για άτακτο Brexit

Προειδοποιήσεις Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για άτακτο Brexit

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Εχει απομείνει ελάχιστος χρόνος. Ο κίνδυνος εξόδου χωρίς συμφωνία είναι απολύτως υπαρκτός». Η προειδοποίηση του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δείχνει την απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει το Λονδίνο από τις Βρυξέλλες, έξι εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου.

«Μια έξοδος χωρίς συμφωνία μπορεί να είναι επιλογή της Βρετανίας, αλλά ποτέ επιλογή της Ε.Ε.», προσέθεσε ο Γιούνκερ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν είναι «συναισθηματικά συνδεδεμένος» με την απαράδεκτη κατά τον Τζόνσον ιρλανδική δικλίδα ασφαλείας (backstop), η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης μόνο για να αποτραπεί ο διχασμός της Ιρλανδίας μετά τη βρετανική έξοδο. «Εχω ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να μου προτείνει γραπτώς εναλλακτικές λύσεις», προσέθεσε ο Γιούνκερ.

Πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν στην εφημερίδα The Guardian ότι ο Τζόνσον εξεπλάγη όταν έμαθε, στη διάρκεια δείπνου με τον Γιούνκερ, ότι τα μέτρα που αντιπρότεινε στη θέση της δικλίδας ασφαλείας είναι εντελώς ανεπαρκή και δεν αποτρέπουν την επανεμφάνιση συνοριακών σταθμών ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία. «Δηλαδή μου λέτε ότι το σχέδιο SPS (ενιαίοι φυτοϋγειονομικοί κανονισμοί) δεν λύνει το θέμα των τελωνειακών σταθμών;» φέρεται να είπε ο Τζόνσον στους συνεργάτες του.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των αντιπολιτευομένων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκαθάρισε χθες τη στάση του απέναντι στο Brexit, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει νέα συμφωνία, στενότερης συνεργασίας Ε.Ε. – Βρετανίας, την οποία εν συνεχεία θα θέσει σε δημοψήφισμα, με εναλλακτική την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση. Ο ίδιος δεν θα λάβει θέση υπέρ ή κατά, αφήνοντας την τελική απόφαση στα χέρια του βρετανικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή