Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τουρκικών τραπεζών

Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τουρκικών τραπεζών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδιώκοντας την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η εποπτική αρχή τραπεζών της Τουρκίας καλεί τις τράπεζες της χώρας να αναγνωρίσουν ότι δεν εξυπηρετούνται δάνεια ύψους 46 δισ. τουρκικών λιρών στους ισολογισμούς τους. Πρόκειται για ποσό αντίστοιχο των 8,1 δισ. δολαρίων. Τις καλεί παράλληλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες προβλέψεις για την κάλυψη των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν χορηγηθεί κυρίως σε κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες. Με την καταχώρηση αυτών των δανείων στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων, το ποσοστό τους στις τουρκικές τράπεζες θα αυξηθεί φθάνοντας στο 6,3% του συνόλου για φέτος, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη της εποπτικής αρχής για ποσοστό 6%. Σημειωτέον ότι μόλις στα τέλη Ιουλίου το ποσοστό των κόκκινων δανείων δεν υπερέβαινε το 4,6%, σύμφωνα πάντα με την εποπτική αρχή. Μεταξύ επενδυτών επικρατούσε, πάντως, ανησυχία ότι θα αυξηθεί αν συμπεριληφθούν τα δάνεια που προβλημάτιζαν την εποπτική αρχή.  Αμεση επίπτωση της αναγνώρισης θα είναι, άλλωστε, μια επί τα χείρω αναθεώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών στο 17,7%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 18,2%. Η απαίτηση αυτή της εποπτικής αρχής εκτιμάται πως θα πλήξει την κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών. Παράλληλα, όμως, όσο ταχύτερα διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια τόσο ταχύτερα θα ανακτήσουν τη δυνατότητα να δανείζουν στις τουρκικές επιχειρήσεις.

«Μολονότι θα είναι το αποτέλεσμα πιέσεων, εκτιμούμε πως θα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, γιατί θα αποτελέσει μείζον βήμα προς την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια», σχολίασε σχετικά ο Μπουλέντ Σενγκονούλ, αναλυτής τραπεζών στη χρηματιστηριακή Is Investment στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος προβλέπει μάλιστα ότι, παρά το πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών, οι μετοχές τους θα αντιδράσουν θετικά, καθώς «θα περιοριστεί η αβεβαιότητα». Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής, όπως άλλωστε και η ποιότητα του ενεργητικού τους. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον οφείλεται στις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι τουρκικές τράπεζες μετά τη νομισματική κρίση που γνώρισε η γειτονική χώρα το καλοκαίρι του περασμένου έτους, αλλά και το κύμα αιτήσεων για αναδιάρθρωση χρεών από τουρκικές επιχειρήσεις, όπως βέβαια και η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.

Η είδηση οδήγησε, πάντως, σε υποχώρηση τον τραπεζικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τη Yapi Kredi Bankassi να υποχωρεί κατά 4% και την Turkiye Is Bankassi κατά 3%. Γενικότερα οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών έχουν χάσει το ήμισυ περίπου της αξίας τους, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία μεταξύ επενδυτών σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή