Αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. από τη Lamda για το Ελληνικό

Αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. από τη Lamda για το Ελληνικό

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διοικητικό συμβούλιο της Lamda Development αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης την 10η Οκτωβρίου 2019 με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση της ανάπτυξης του Ελληνικού και την πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος προς το Δημόσιο, η οποία ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έγινε γνωστό πως οι Fosun και Eagle Hills, που αρχικά συμμετείχαν στο υπό τη Lamda Development σχήμα Global Investment Group, δεν θα συμμετάσχουν στο έργο. Πηγές σε γνώση των σχετικών διεργασιών εξηγούν πως η απαίτηση των εκπροσώπων της Eagle Hills να συμμετέχουν μεν κεφαλαιακά, πλην όμως να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα, προσέκρουσε στην αντίθετη θέση της ελληνικής πλευράς. Η δε πλευρά της κινεζικής Fosun, που ήταν ήδη πιο αποστασιοποιημένη, κρίθηκε, έργω, πως μπορούσε να καθυστερήσει ή να περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Η Lamda ανακοίνωσε σχετικά πως «τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Lamda έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και σε συζητήσεις για εξασφάλιση πιστωτικής γραμμής από τράπεζες, το ύψος της οποίας εκτιμάται πως θα πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες των πρώτων ετών. Η συνολική επένδυση που έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό σε βάθος χρόνου ανέρχεται στα 7 δισ., πλέον των 915 εκατ. ευρώ του τιμήματος προς το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση. Η Lamda δηλώνει επισήμως ότι είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες», προσθέτοντας ότι για την ίδια το έργο «είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό». «Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια-τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα».

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης μέχρι 2.166.667.000 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία €0,30 εκάστη και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Την απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός μέτοχος της Lamda Development, η Consolidated Lamda Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες, σημειώνει η διοίκηση της Lamda Development. Ομοίως, και ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda Development, η Voxcove –που αποτελεί κοινοπραξία της Olympia Group συμφερόντων του Ομίλου Π. Γερμανού και της VNK Capital, συμφερόντων των αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου– δηλώνει πως «πιστεύει ακράδαντα στο έργο του Ελληνικού, το στηρίζει και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Το σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού αναπτύσσεται σε περίπου 5.250 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο και στην έκταση του παράκτιου μετώπου, ήτοι περίπου 760 επιπλέον στρέμματα, μετά την αφαίρεση της έκτασης αιγιαλού και παραλίας. Σύμφωνα με το master plan και σχετική άτυπη ενημέρωση του ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από την οριστικοποίηση και έγκρισή του, κατά την πρώτη πενταετή φάση ανάπτυξης προβλέπεται η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου και του μητροπολιτικού πάρκου, η αναβάθμιση της μαρίνας, η κατασκευή του ενυδρείου και πολλά ακόμα επιμέρους έργα, συμπεριλαμβανομένων εκτενέστατων δενδροφυτεύσεων. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ανάπτυξη αστικών υποδομών (λιμενικά έργα, συγκοινωνιακές υποδομές, διευθέτηση ρεμάτων, διαχείριση λυμάτων, διαχείριση αστικών αποβλήτων, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές κ.λπ.). Διευκρινίζεται ότι άλλο σχήμα, εκείνο που τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανακηρυχθεί πλειοδότης για την άδεια λειτουργίας ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό, αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρώσει στην πρώτη επενδυτική περίοδο με δική του χρηματοδότηση την κατασκευή και λειτουργία του σε μια χωριστή επένδυση, που υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Lamda, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας της εταιρείας, με σκοπό την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 14.11.2014 σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ, πρώτον, του ΤΑΙΠΕΔ, δεύτερον, της 100% θυγατρικής της Lamda με την επωνυμία Hellinikon Global I S.A. (η αγοράστρια), τρίτον, της Lamda (ως εγγυητή της ως άνω θυγατρικής της) και τέταρτον, του ελληνικού Δημοσίου, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενου και της από 19.7.2016 τροποποιητικής σύμβασης, οι οποίες αμφότερες κυρώθηκαν με τον ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181Α/2016) και την υλοποίηση της σχετικής επένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή