Πιάνει δουλειά η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος

Πιάνει δουλειά η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα, αύριο Παρασκευή, της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά οι πολιτικές συγκρούσεις άρχισαν από χθες στη Βουλή με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Κ. Τασούλας συνόδευσε τη σχετική ανακοίνωση με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την ολοκλήρωση των εργασιών της. «Η προθεσμία την οποία θα δώσουμε είναι ενός μηνός, δηλαδή από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου του 2019, διάστημα στο οποίο πρέπει να υποβάλει τη σχετική έκθεση, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεωρήσεως του Συντάγματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η νομοτεχνική δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μέσα στην επιτροπή είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και γι’ αυτό τον λόγο νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του χρόνου λειτουργίας αυτής της επιτροπής στους δύο μήνες», είπε αρχικώς ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πιθανούς «τακτικισμούς που θέλει η κυβέρνηση να μεθοδεύσει σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αφού φέρεται να προτείνει «να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές, πράγμα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι μια καίρια, αν θέλετε, αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά».

Δίμηνη προθεσμία στις εργασίες της επιτροπής είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τζανακόπουλου είπε μεταξύ άλλων: «Ασίστ έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. Της έδωσε ασίστ να τα κάνει όλα μόνη της και τώρα διαμαρτύρεται που θα τα κάνει; Εχει την ευθύνη για την εξουσιοδότηση εν λευκώ που έδωσε στη Ν.Δ., και θα την υποστεί».

Υπέρ της προτάσεως για δίμηνο τάχθηκε και ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ), ενώ λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος σημείωσε: «Είναι μικρό το διάστημα του ενός μηνός. Δώστε κάτι παραπάνω για να τελειώσει αυτή η ιστορία και να πάμε σε μια κουβέντα σοβαρή για την αναθεώρηση».

Τούτων δοθέντων, και με τη Ν.Δ. να είναι το μόνο κόμμα που διά του κ. Σπ. Λιβανού δήλωσε ότι συμφωνεί με την προθεσμία του ενός μηνός, ο κ. Τασούλας λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν ζητηθεί από την επιτροπή, να της δοθεί μικρή χρονική παράταση: «Πράγματι ο ένας μήνας μπορεί να χρειαστεί να γίνει παραπάνω. Στο χέρι μας είναι, όταν τελειώνουν οι εργασίες της επιτροπής, να μας ζητήσει χρόνο, αν κρίνει ότι χρειάζεται, να ζητήσει να πάρει μια παράταση».

Στην πρώτη συνεδρίασή της η επιτροπή θα εκλέξει προεδρείο που όπως συνηθίζεται θα είναι διακομματικό: ο πρόεδρος θα προέρχεται από τη Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας από το ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή