«Ναι» στην πλήρη απασχόληση

«Ναι» στην πλήρη απασχόληση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα για τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, τα οποία είχε προαναγγείλει κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, από όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την οριστική λύση στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας. 

«Εχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Οχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ και στο αφήγημα περί νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. που θα περικόψει μισθούς και συντάξεις. Αναφερόμενος στο πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αυτό σημαίνει «αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση εργοδοτικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτή την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δική μου, δέσμευση του υπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα». 

Στόχος άλλωστε της κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε και από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, είναι η στήριξη και ενίσχυση της πλήρους έναντι της μερικής απασχόλησης. Σε αντίστιξη, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίαζε στοιχεία για μείωση της ανεργίας βασιζόμενη στη μερική απασχόληση. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου πλην του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και των Γιάννη Βρούτση, Νότη Μηταράκη και Δόμνας Μιχαηλίδου μετείχαν ακόμη οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου αλλά και οι επικεφαλής του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ, συζητήθηκαν πτυχές των εργασιακών που εντάσσονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς υπάρχει η σκέψη να ενσωματωθούν σε αυτό κάποιες από τις ιδέες που τέθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Για τις συντάξεις χηρείας

Αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, ο πρωθυπουργός μίλησε για εκκρεμότητα που κληρονόμησε η κυβέρνησή του και την οποία λύνει, προαναγγέλλοντας ότι στο τέλος του μήνα 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%, όπως είχε δεσμευθεί η Ν.Δ. προεκλογικά. «Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική μνεία στους υπαλλήλους του υπ. Εργασίας που δούλεψαν, καθώς, όπως σημείωσε, «παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή