Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ενιαία διερεύνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ενιαία διερεύνηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερική σύγκρουση «τάσεων» στην κυβέρνηση και προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από την τελική κυβερνητική πρόταση για σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αρνούνται το «σπάσιμο» της υπόθεσης σε δύο κομμάτια –άλλο για τον κ. Παπαγγελόπουλο και άλλο για τον κ. Τσίπρα– καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πιο «καθαρή» θέση: είτε πρόκειται για σκευωρία, άρα πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή και για τον Αλέξη Τσίπρα, είτε πρόκειται για σκάνδαλο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει διερευνηθεί. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε αναλυτική ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη, γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «απάντησε» στον κ. Καλαφάτη.

Η κ. Γεροβασίλη υποστηρίζει πως με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί αφενός πως «δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 2,5 ολόκληρα χρόνια» και άρα τα όσα υποστήριζε περί σκευωρίας «ήταν μια σκηνοθεσία» και αφετέρου ο πρωθυπουργός «αδειάζει» τον κ. Σαμαρά που στη μήνυσή του κατονομάζει προσωπικά τον κ. Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η κυβερνητική απόφαση επιβεβαιώνει εμμέσως τα όσα υποστήριζαν διαχρονικά για το ότι «η σκευωρία ήταν ένας αντιπερισπασμός» όσο και για «τον ισχυρό ρόλο του Αντώνη Σαμαρά» στα εσωτερικά της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό «να αφήσει τους τακτικισμούς» και «τις ισορροπίες» και να «αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας Εξεταστική, Προανακριτική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα» και όχι να «σπάει» την υπόθεση σε κομμάτια.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως έχουν κάθε λόγο να επαναφέρουν την υπόθεση Novartis, που αποτελεί «ένα διεθνές σκάνδαλο» που απλώς η κυβέρνηση θέλει να «σκεπάσει». Προς επίρρωσιν αυτού, η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε τη Ν.Δ. για μη θεσμική και προειλημμένη απόφαση, καθώς διά του κ. Καλαφάτη επιβεβαιώθηκαν «όλα όσα είχε φροντίσει να διοχετεύσει στον Τύπο εδώ και αρκετές ημέρες». Το ζήτημα της Novartis μονοπώλησε τις προηγούμενες ημέρες τις συσκέψεις στην Κουμουνδούρου συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού καφέ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Κουμουνδούρου υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως η Ν.Δ. βρίσκεται ήδη μπροστά σε ένα έντονο εσωκομματικό ρήγμα. Στην εξίσωση μάλιστα βάζουν και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας πως πολύ σύντομα οι ισορροπίες που προσπάθησε να κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα «καταρρεύσουν». Από την ανακοίνωση, πάντως, της κ. Γεροβασίλη δεν μπορεί να διαλάθει την προσοχή η στοχοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως ο χρόνος που έγινε η διαβίβαση για τη «δήθεν σκευωρία» στη Βουλή δεν είναι τυχαίος, καθώς «συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου». Η αναφορά δείχνει δύο τάσεις που μένουν να φανούν μελλοντικά: Πρώτον, τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία λογική αντεπίθεσης να μιλήσει εκ νέου για «σκάνδαλο Novartis» και δεύτερον, να ενεργοποιήσει αντιδεξιές δυνάμεις εντός του ΚΙΝΑΛ ώστε να ρυμουλκήσει μελλοντικά στελέχη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή