Ικανότητα κίνησης χάρη στην τεχνολογία

Ικανότητα κίνησης χάρη στην τεχνολογία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακές καινοτομίες στον τομέα της υποβοηθούμενης κινητικότητας παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση «Rehacare» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη σωματική του δύναμη για να μετακινηθεί, μπορεί να επιλέξει ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο. Την ικανότητα αυτή προσφέρει η εταιρεία Mobilitätsmanufaktur του Ούντο Σπέκερ. «Χάρη σε πρόσθετο ηλεκτρικό κινητήρα, ο χρήστης θα μπορεί να απολαύσει πρωτόγνωρη ελευθερία και αυτονομία. Η τοποθέτηση του ηλεκτρικού κινητήρα απαιτεί λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ενώ ο όγκος του αμαξιδίου θα παραμείνει ο ίδιος», λέει ο Σπέκερ.

Ο κατασκευαστής του συστήματος μετάδοσης εντολών κίνησης, Αλεξάντρ Νερτς, της εταιρείας Paravan υποστηρίζει πως η εφεύρεσή του είναι ιδανική για παραπληγικούς και άτομα που στερούνται κίνηση στο σώμα τους. «Το σύστημα μετάδοσης εντολών επιτρέπει στον χειριστή να μεταδίδει ηλεκτρικά σήματα στο όχημα χάρη σε απλό χειριστήριο “τζόι-στικ”, όπως αυτά των παιδικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το όχημα δέχεται τις εντολές και τις μεταφράζει στιγμιαία στον κινητήρα του αναπηρικού αμαξιδίου. Ο χρήστης μπορεί έτσι να φρενάρει, να επιταχύνει και να στρίβει», λέει ο Νερτς.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν και οι δημιουργοί του επαναστατικού ρομποτικού συστήματος «νευρο-μηχανικής», που δοκιμάστηκε ήδη σε τρεις ανθρώπους που είχαν χάσει τα χέρια τους. Το νέο σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να αποκρυπτογραφούν ηλεκτρικά σήματα από ενσωματωμένους μυϊκούς αισθητήρες, οι οποίοι δίνουν κίνηση στα προσθετικά δάχτυλα των χεριών τους. Την ίδια ώρα, το ρομποτικό χέρι επιτρέπει στον χρήστη του να κρατάει αντικείμενα και να τα χειρίζεται στον χώρο.

«Οταν κρατάς ένα αντικείμενο στο χέρι σου και αυτό αρχίζει να γλιστράει, έχεις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσεις. Το ρομποτικό χέρι είναι ικανό να αντιδράσει στο ήμισυ του χρόνου που θα χρειαζόταν ένα ανθρώπινο χέρι. Χάρη στους αισθητήρες πίεσης που διαθέτει σε κάθε δάχτυλο, το ρομποτικό χέρι σταθεροποιεί το αντικείμενο, πριν ακόμη ο εγκέφαλος του ανθρώπου συνειδητοποιήσει ότι το αντικείμενο γλιστράει», λέει η Οντ Μπιλιάρ, επικεφαλής του προγράμματος EPFL, που επινόησε το καινοτόμο ρομποτικό χέρι. «Η μέθοδός μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους ρομποτική εφαρμογή, όπως βιονικά προσθετικά μέλη», επισημαίνει η Μπιλιάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή