Ενας αρκούδος μάς δίνει ραντεβού στην οδό Κριεζώτου

Ενας αρκούδος μάς δίνει ραντεβού στην οδό Κριεζώτου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πράγμα που αγαπώ στις μεγαλουπόλεις είναι η συχνότητα των ευχάριστων εκπλήξεων της καθημερινότητας. Νέα εστιατόρια, καφέ, βιβλιοπωλεία, όμορφες γωνιές, μικρά μαγαζιά κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους στον περίπατό σου ή σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις σε κάποια γειτονιά. Και οι Αθηναίοι έχουν εκπλήξεις. Ως επί το πλείστον δυσάρεστες. Κατεβαίνουν στο κέντρο και κάνουν τον σταυρό τους να μην πέσουν σε πορείες, επισκέψεις ξένων ηγετών, αγώνες δρόμου, απεργίες. Ενθουσιάστηκα, λοιπόν, προχθές όταν σε μια τυχαία βόλτα βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τεραστιο αρκούδο! Με περίμενε στη βιτρίνα του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με τη μουσούδα σχεδόν κολλημένη στο τζάμι.

Είναι μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από το μοναδικό βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ενας αρκούδος μια φορά», σε εικονογράφηση της Ιριδας Σαμαρτζή, που θα παραμείνει μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου. Η εικαστική αυτή παρέμβαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ενας καλλιτέχνης προτείνει», που δίνει σε Ελληνες και ξένους εικαστικούς τη δυνατότητα να εκθέσουν τις δημιουργίες τους στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα.

Ενας αρκούδος μάς δίνει ραντεβού στην οδό Κριεζώτου-1

Οι δημιουργοί του Αρκούδου, Ι. Σαμαρτζή και Ε. Γερουλάνου.

Η συγγραφέας και η εικονογράφος ζωντανεύουν τον κόσμο του αρκούδου, που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο τους, το οποίο κέρδισε βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Η πρώτη γνωριμία του ήρωά τους με το κοινό έγινε πέρυσι τον Ιανουάριο, στο Μουσείο Παιχνιδιού, στο Φάληρο. Το μουσείο αυτό είναι το έργο ζωής της συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδου, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 παιχνίδια. Το πιο αγαπημένο της ήταν ένας ταλαιπωρημένος καφέ αρκούδος που είχε μαζέψει από τα σκουπίδια. Αυτός λοιπόν είναι και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που προσπαθεί να βρει το σπίτι του. «Οταν αντίκρισα αυτόν τον αρκούδο για πρώτη φορά να κάθεται στην προθήκη με τον αριθμό 5 και να με κοιτά, ήρθε αμέσως η έμπνευση. Μου έκλεισε πονηρά το μάτι και μου ψιθύρισε πως είναι πολύ χαρούμενος που θέλω να γράψω την ιστορία του. Δεν χρειάστηκε να πούμε κάτι άλλο. Γύρισα σπίτι, άνοιξα το τετράδιο και οι λέξεις έτρεχαν πάνω στο χαρτί», μου είχε πει η Ελένη Γερουλάνου.

Στην περιπλάνησή του, ο ήρωας συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Ο αρκούδος βγήκε από τις σελίδες και θα τον βρείτε σε  μεταλλικά κουτιά, κασετίνες, τετράδια και συλλεκτικές καρφίτσες της Αννας Μανουσοπούλου. Τμήμα των σχεδίων που θα δείτε στην Κριεζώτου δημιουργήθηκε από παιδιά, κατά τη διάρκεια εικαστικού εργαστηρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή